Американският инвеститор за АЕЦ “Белене”, който ГЕРБ представиха пред ресорната парламентарна комисия при управлението си, е водил разговори за проекта и с настоящото правителство. Това съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев, но потвърди, че страната ни няма да прибегне до каквито и да е преговори преди да приключи арбитражното дело.

Освен това Стойнев е категоричен, че когато се водят преговори за строителството на втората атомна електроцентрала у нас, трябва да има сериозен инвеститор, зад когото стои правителството на държавата, от която идва, както и да има големи международни банки, които да финансират строителството.

Срещал съм се със същия инвеститор, който Делян Добрев преди време заведе в парламента, каза Стойнев. “За да бъде заведен в парламента този инвеститор от Добрев, той най-вероятно се е срещал и с тогавашния министър-председател Бойко Борисов”, каза още министърът. Той попита какво се е променила в решението на ГЕРБ относно този инвеститор. По думите му тогава срещайки се с него, ГЕРБ са зачеркнали проекта “Белене” и заради това сега има арбитражно дело.

“Сега изведнъж ГЕРБ искат да стартират проекта със същия инвеститор. Какво се промени за това време”, попита министърът. Той изтъкна, че има арбитраж, няма инвеститор и конкретна финансова институция, която да застане зад проекта.

Той допусна, че целта е “да се угоди на политическата игра на ГЕРБ, защото те преди това са отхвърлили проекта и сега искат едва ли не със същия инвеститор да се стартира проектът”. Стойнев заяви, че е категорично против и лидерът на БСП ясно е заявил, че настоящите управляващи не могат да имат сходни политически действия с ГЕРБ, защото “това е политическа игра”.

“Те не са заинтересовани за бъдещето на България, те не са заинтересовани как ще стои проектът, просто си играят тяхната политическа игра, която не е приемлива”, коментира Стойнев.

Той отново повтори въпроса защо при този инвеститор ГЕРБ са зачеркнали проекта.