Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) не издигнаха трети претендент за председателското място във Върховния касационен съд. В четвъртък (днес) изтича срокът за предложения, а внасянето им беше включено като първа точка в дневния ред на съвета. Никой не направи това и кандидати за позицията останаха само двамата заместник-председатели на ВКС – Павлина Панова и Таня Райковска.

 

Преди ден членът на ВСС Мария Кузманова, която участва в издигането на кандидатурата на Райковска, допусна, че в борбата може да се включи още един съдия от върховния съд. Това породи очаквания основно заради традицията във ВСС да се издигат кандидатури в последния възможен момент. Така стана по време на избора на главен прокурор. Първи беше издигнат Цацаров, а неговите конкуренти Галина Тонева и Борислав Сарафов бяха издигнати в последната секунда.

 

Въпреки двете безупречни кандидатури за шеф на ВКС малцина наблюдатели очакват честна борба между лобитата в съдебния съвет, която би подобрила имиджа на кадровия орган на Темида.

 

 

В сряда ВСС предприе наказателна акция срещу директора на своя пресцентъра Светла Иванова. Тя е на път да бъде уволнена с процедурни трикове като бе променена длъжностната характеристика за заемане на нейния пост. Иванова е завършила право и българска филология, а за постигането на целта да бъде уволнена членовете на ВСС записаха, че има нужда от журналистическо образование.

 

Скандалният член на ВСС Галя Георгиева обясни, че пресаташето на ВСС всъщност е виновно за лошия имидж на институцията. Георгиева каза, че ВСС е атакуван всекидневно и заради това трябвало да си “промени медийната политика и да бъде представен такъв, какъвто е”. Тя допълни, че журналистите обсаждали съвета на всяко заседание. Трудно е да се обясни какво точно се е въртяло в главата на Георгиева преди да изтърси подобно нещо. Част от работата на съдебните репортери е да ходят във ВСС, за да следят работата му, ако изобщо нещо се работи там.

 

Михаил Кожарев и Соня Найденова застъпиха тезата, че трябва да има промяна в медийната политика на съвета и това ще стане със смяна на директора. Според Найденова явно има проблем в начина, по който образът на ВСС се представя в медиите. Тя била загрижена за облика на съвета и затова смята, че трябва да има промяна във възприемането на членовете на съвета.

“Може би се дължи на факта, че ние не сме специалисти в публичната комуникация и връзките с обществеността. Имаме нужда от такава специализирана експертна подкрепа”, заключи Найденова. Факт е, че голяма част от членовете на ВСС нямат грам понятие за това как да се представят по-добре пред медиите, но предвид решенията, които се вземат, имиджът им не може да се подобри и с медийния бюджет на “Епъл”.