Окръжният съд във Велико Търново прекрати делото за изготвянето на психиатрична експертиза на майката на стрелеца от Лясковец – Петко Савов – Стефана, предаде Агенция “Фокус”.

В началото на април Горнооряховският районен съд постанови тройна психиатрична експертиза след искането на Районната прокуратура в Горна Оряховица за настаняване на 76-годишната жена в специализирано психиатрично заведение. Резултатите от назначената психиатрична експертиза трябваше да покажат й дали Стефана Савова може да свидетелства по делото срещу сина си.

Днес обаче прокуратурата на Велико Търново изненадващо поиска прекратяването на делото срещу нея. Решението на Окръжен съд-Велико Търново не подлежи на обжалване, с което приключват всички дела срещу майката на лясковския стрелец Стефана Савова.

Пред журналистите в Съдебната палата във Велико Търново Стефана Савова каза, ще обяви за продажба апартамента, в който синът й уби спецполицай и рани трима други. Стефана Савова посочи, че все още не е определила цената на имота. Тя заяви, че намерението й е да напусне града.

В момента майката на лясковския стрелец все още обитава евангелския център за временно настаняване в Горна Оряховица.

Тя се появи в съдебната зала с подписка в подкрепа на това, че тя не е психично болна. Подписите са събирани в Горна Оряховица и Лясковец. Те не бяха зачетени като доказателство от съда.

Стефана Савова заяви, че не е виждала сина си от един месец. Утре е трябвало да пътува за София, но са й се обадили да й кажат, че Петко Савов е прехвърлен в Ловеч, разказа тя. Там той е настанен в психиатричната болница, за да му бъде изготвена експертиза. Тя посочи, че той не се е оплаквал и не е говорил с нея за състоянието си.

Савова заяви, че се радва от днешното определение на Окръжен съд – Велико Търново. Тя посочи, че ще изчака да види какво ще стане със сина й и тогава ще реши какво да прави. Майката на лясковския стрелец заяви, че сега вече вярва в Прокуратурата, въпреки че доскоро твърдеше, че те са “в отбора на враговете ѝ’.

Адвокатът на г-жа Савова Виктор Костов коментира, че доверителката му е 76-годишна вдовица, която „нито е луда, нито е опасна”. „Това нещо трябва да стане ясно на всички. Вече стана ясно и на Прокуратурата. Разбира се независимият съд взе точното, правилно, законосъобразно решение, както в Горна Оряховица, така и на Въззивна инстанция във Велико Търново”, заяви адвокат Костов. Той посочи, че на този етап не може да отговори дали ще защитава и самия Петко Савов.