Парламентът събра кворум от 166 депутати в пленарна зала при минимален брой от 121 народни представители. Така един от големите въпроси на днешния парламентарен ден намери своя отговор – Народното събрание започна работа, въпреки съмненията че няма да има кворум. Подкрепата дойде освен от БСП и ДПС, но и от депутатите от Атака.

Междувременно националистите поискаха касиране на изборите за Европейски парламент. Причината, според заместник-председателя на парламентарната група на Атака, е масовото купуване на гласове и над 2000 сигнала за купен вот.

„На тези избори бяха използвани всички практики, които и вие, и вие, и вие, и ГЕРБ, и БСП, се научиха през последните години. Всички манипулативни практики. Това е факт и вие го знаете! За съжаление и българския народ го знае. Тези практики, които направиха, това купуване, което направиха, то е ясно. Ние настояваме за касиране на тези избори. Призоваваме вас, народните представители в тази зала, да подкрепите това наше искане. Да, може да ви е много смешно”, заяви Десислав Чуколов.

В началото на пленарното заседание депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева представи декларация на парламентарната група на опозицията, в която се поиска за пореден път оставката на правителството:

„Уважаеми г-н председател, уважаеми колеги, правителството на Пламен Орешарски получи национален вот на недоверие на 25 май. Резултатите от изборите за Европарламент показаха, че партиите, които го подкрепят, не получиха обществено доверие, за да продължат да управляват страната. Нито една парламентарна процедура не може да бъде по-ясна и категорична за загубеното обществено доверие в управлението от прекия вот на избирателите. Днешното мнозинство стигна до властта с измамата „Костинброд”, но преди три дни стана ясно коя е партията, която има най-високото доверие на българските граждани. Призоваваме премиера Пламен Орешарски да признае този вот и след като не подаде с достойнство своята оставка преди една година, да я подаде още днес с цялата отговорност, на която е способен”, заяви Караянчева.

Дебатите по вота на недоверие ще се проведат след 11:30 ч., защото премиерът Пламен Орешарски е на еднодневна визита в Италия. От ГЕРБ поискаха дебатите да започнат веднага, но предложението им беше отхвърлено в пленарната зала. Очаква се директно от Летище София премиерът Пламен Орешарски да пристигне в парламента, за да се включи в дебатите.

Депутатите на идване в парламента бяха посрещнати от малоброен протест. Полицейското присъствие в района е изключително засилено.

През миналата седмица председателят на Народното събрание Михаил Миков насрочи извънредно заседание, но на него депутатите не успяха да съберат минималния кворум от 121 народни представители в пленарната зала. На редовното си заседание днес депутатите ще трябва да обсъдят критиките на опозицията за провалите в сектор „Енергетика”. По правилник не по-рано от 24 часа след края на дебатите по вота на недоверие се провежда и гласуването.