На 14 декември ще има граждански протест в поне 15 града срещу несправедливата политиката на банките и частните съдебни изпълнители към техните клиенти, каза Ангел Славчев, представител на „Граждански контрол”. Четири неправителствени организации са създали на 3 декември Комитет за слагане край на порочните практики на банки и частни съдебни изпълнители.

Комитетът е против практиката банките и частните съдебни изпълнители да правят каквото си искат с клиентите, подчерта Славчев. Ние не сме за оставка на правителството, не се интересуваме кой точно ни управлява, защото всички управляващи трябва да са слуги на народа, каза Славчев.

Протестът ще е нашият поздрав по случай Никулден, отбелязван и като Ден на банкера, посочи Димитрин Вичев от организацията „Съюз закрила от пострадалите от банки, финансови институции и частни съдебни изпълнители”.

Случаят с Корпоративна търговска банка е афера, и когато ние предупреждавахме, че тя ще се случи, срещу нас скочиха Йордан Цонев от ДПС и банкерът Левон Хампарцумян, каза Вичев. Българските граждани дадоха назаем милиарди левове на Фонда за гарантиране на влоговете, подчерта той.

Комитетът иска незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на чл.417 в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и последваща отмяна на този член от ГПК. Иска се също приемането на Закон за фалит на физическите лица и за Финансов омбудсман и създаване на независим от БНБ регулаторен орган върху банките.