Замразените стаж и възраст за пенсиониране и несигурността как ще се променят условията от 1 януари очаквано карат хората да не отлагат излизането в пенсия нито ден. Напливът обаче надхвърля прогнозите на Националния осигурителен институт и съответно ще надвиши очакваните разходи за пенсиите за тази година. От януари до септември тази година новите пенсии за стаж и възраст са се увеличили с над 50% спрямо същия период на 2013 г. Истински бум има и при пенсионираните полицаи и военни – те са се увеличили с над 71%. Това показват данните на НОИ за новоотпуснатите пенсии за деветте месеца на тази година, цитирани от „Сега“.

39 677 българи са се пенсионирали с изпълнени условия за стаж и възраст към края на септември. Това е с 51% повече спрямо деветмесечието на 2013 г., когато новите пенсионери бяха близо 26 300. Със смесен стаж са 21 546 души, или с 44% повече спрямо миналата година. Хората от най-масовата трета категория, излезли в пенсия през тази година, пък са се увеличили със забележителните близо 61% – до малко над 18 хил. души. За сравнение към края на миналия септември, преди БСП да стопира увеличението с по 4 месеца на стажа и възрастта, те бяха над 11 200. Едва 95 българи, работили тежък труд (първа и втора категория), са се пенсионирали от началото на годината. Тук се отбелязва намаление с над 10%.

Близо 900 повече са и полицаите и военните, излезли в пенсия тази година. Това е ръст с над 71%. Миналата година новите пенсии за служители на специалните ведомства са били 1246, а тази – 2136.

Общо 75 400 са българите, които са излезли в пенсия от началото на годината до края на септември. Тук се включват и хората, получили пенсии, несвързани с трудова дейност. Заради намалението в броя на някои от тях спрямо 2013 г. общият ръст в броя на новите пенсии е 25%. Лични пенсии са получили 68 909 души (с над 30% повече), докато наследствените пенсии намаляват с над 14% – до 6491. Инвалидните пенсии забавят темпа си на растеж, което бе отчетено и за полугодието, но техният дял от всички лични пенсии все още е значителен – 35%. До края на септември малко над 24 хил. са новите пенсионери с инвалидност поради общо заболяване. Това е с близо 1900 повече спрямо деветте месеца на миналата година, когато бяха отпуснати близо 22 200 инвалидни пенсии. Социалните пенсии за инвалидност са 2549 и те са с 4% по-малко спрямо м.г. Така към края на септември 466 819 души получават втора пенсия за инвалидност. В консултативния съвет към социалния министър един от обсъжданите варианти е да отпадне този вид втора пенсия, защото тя не е свързана с осигурителен принос.

Все още не са излезли данните за разходите на НОИ за пенсиите към септември, но към юни преразходът спрямо полугодието на 2013 г. бе 6% за всички пенсии. За тази година в бюджета на Държавното обществено осигуряване бяха заложени 45.5 млн. лв. повече за пенсии, само за да се неутрализира напливът на нови пенсионери заради замразената пенсионна реформа. Те обаче бяха при разчети, че 15 300 българи ще спрат да работят в трета категория труд заради замразената пенсионна реформа.