Нов шеф на БНБ, свиване на бюджетния дефицит под 3% и растеж от 0.8% – 1% от БВП през 2015 г., мостово финансиране от чужбина за 1.5 млрд. евро до края на годината, но без коледни добавки за пенсионерите. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия и в интервю за в.”Банкер”.

България се нуждае от нов централен банкер

България се нуждае от нов централен банкер, който да възстанови доверието в банковата система след кризата с КТБ, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия.

Той заяви, че е казал това в лицето на гуверньора на Централната банка Иван Искров и той го знае. “Те допуснаха грешка, която българското общество не може да остави просто така. Надзорните функции на БНБ се провалиха”, смята още финансовият министър.

Горанов каза, че в случая с КТБ държавата в лицето на надзорните, правоохранителните органи и службите за сигурност не е сработила, за да разбере и предотврати това. В същото време подчерта, че всичко е зад гърба ни.

“Да си прочетем уроците, да възстановим справедливостта и да обезщетим гарантираните вложители”, е това, което предстои по думите на Горанов. Той е спокоен за останалите банки.

Дефицит под 3% и растеж от 1% през 2015 г.

Бюджетен дефицит под 3% и икономически растеж от 0.8% – 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г., прогнозира Горанов в интервю пред “Банкер”.

“Дефицитът ще е под 3% от БВП, обсъждаме различни мерки за постигането му и сме много близо до изграждане на ясна стратегия за това”, заявява финансовият министър.  За тази година се очаква дефицитът да надхвърли евроизискванията и да достигне 3.7% от БВП. За по-високия дефицит страната ни е уведомила Европейската комисия и тя гледала с разбиране на усилията на правителството да не допусне свръхдефицит, казва Горанов пред “Банкер”.

Той прогнозира, че предвижданият ръст на брутния вътрешен продукт за следващата година е между 0.8 и 1%, което е близо до прогнозите на Европейската комисия и на БНБ. Брюксел сви прогнозата си за икономически растеж от 2% на 0.6% за 2015 г. заради растящата несигурност в страната и фалита на четвъртата по големина банка КТБ.  Публикуването на есенната прогноза на ЕК беше преди да бъде съставено второто правителство на Бойко Борисов.

Мостово финансиране от чужбина до 1.5 млрд. евро

Правителството има готовност, веднага след като получи разрешение от парламента, да осигури мостово финансиране от чужбина за милиард – милиард и половина евро, за да посрещне всички належащи плащания, заявява Владислав Горанов.

“Схемата е, че на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще бъдат предоставени 2 млрд. лв. заем, а почти по същото време ще предприемем действия за поемане на дълг в размер на 4,5 млрд. лв. и на външните, и на вътрешните пазари” обяснява финансовият министър пред “Банкер”.

Според внесения в Народното събрание проект за актуализация на бюджета от набраните чрез дълговата емисия средства 900 млн. лв. са предвидени за нова ликвидна подкрепа при необходимост (става въпрос за рефинасиране на ПИБ, която получи ликвидна подкрепа от 1 млрд. лв. през лятото ), 2 млрд. лв. са за ФГВБ, а останалите 1.6 млрд. лв. са за финансиране на предложеното увеличение на бюджетния дефицит.

На въпрос дали с новия текст от проекта за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките не се обезсилват цесиите, сключвани между кредитополучатели на КТБ и собственици на депозити и сметки в нея, Горанов отговаря, че не се атакува законосъобразността на сделките с цесии.

“Длъжникът, придобил депозита, няма право да претендира, че трябва да получи по него законовата гаранция до 196 хил. лв., защото до поставянето на банката под специален надзор той не е бил вложител. Той обаче остава неин кредитор и може да си получи своето вземане по съответния ред при осребряване на масата на несъстоятелността на банката”, обяснява Владислав Горанов пред “Банкер”.

Във връзка с проектите на данъчните закони Горанов коментира, че са предложени само онези изменения, които се налагат от европейското законодателство и от променените режими за държавните помощи.

Правителството не е обсъждало и не е внасяло предложения за промени в данъка върху доходите на физическите лица. На заседанието на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси е заявено намерение да се възстановят всички данъчни режими отпреди две-три години, казва Горанов.

“Специално по въпроса за необлагаемия минимум ние сме декларирали, че плоският данък във вида, в който съществуваше допреди една година, е удачен за българското общество и модифицирането му е неприемливо”, допълва финансовият министър. Това означава, че най-вероятно на хората с най-ниски доходи, получаващи минималната работна заплата от 340 лв., няма да има бъде възстановен удържаният данък в началото на 2015 г., както беше заложено от предишните управляващи от БСП и ДПС.

Без коледни добавки за пенсионерите

“Коледни добавки за пенсионерите тази година няма да има”, каза Горанов пред Нова телевизия.

“Всеки иска да е добър и благороден. Има право да е добър, когато го прави със свои средства. Аз благороден с чужди средства не искам да бъда.Ако съберем приходи догодина, направим бюджет без дефицит, може да си позволим да сме широкоскроени”, допълни финансовият министър.

Запитан дали е съгласен със социалния министър Ивайло Калфин, че трябва да се увеличат средствата, които се плащат за осигуровки, Горанов отговори, че за ГЕРБ темата за промяна с данъци и осигуровки не стои.