Втори опит ще направи съдът да даде ход на третото дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По него настоящият зам.-председател на ГЕРБ е подсъдим за незаконно подслушване заедно с трима бивши директори на СДОТО – Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров.

Делото не тръгна от първия път и бе отложено за 3 юли. Стана ясно, че един от бившите директори на СДОТО е подал молба за отлагане, тъй като малко по-късно същият ден е на хемодиализа. Очаква се делото срещу Цветанов да се гледа при закрити врата.

Цветан Цветанов чу вече на първа инстанция две присъди. Едната бе оправдателна – по делото за присвояване. Прочете я съдия Десислав Любомиров. Втората обаче – за отказаните СРС-та, бе осъдителна. По нея съдия Тони Гетов определи бившият силов министър да лежи 4 години в затвора, припомня БГНЕС.

На 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия министър и трима бивши директори на СДОТО. Според него на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация.

Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър “съзнателно е допуснал” тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.