Експерти на Агенция “Митници” работят върху нов закон за акцизите, който да замени сега действащия. Това казва пред в. “Стандарт” директорът на Агенция “Митници” Павел Тонев.

Тонев, който е дългогодишен служител на агенцията, я оглави през ноември миналата година след многобройни кадрови промени по върховете й.

Според Тонев сегашният закон, приет през 2005 г., е променян 29 пъти.

Директорът на митниците обяви още, че ще нареди пълна проверка във ведомството както на назначенията, така и на обществените поръчки от 2009 г. насам, тоест за времето на предишното управление начело с Ваньо Танов.

Още три мобилни рентгена ще бъдат закупени, заяви още Тонев. С тях скенерите по границите ни ще станат 16. За първи път митниците ще сложат камери и на браздата с Македония.

От месец действат и “хвърковати чети” – мобилни екипи от гранични и икономически полицаи заедно с митничари.

Като грешка на предишното управление, която вече е поправена, новият директор отчита и закриването на отделите за борба с наркотрафика. “Броят задържания на наркотични вещества за първото тримесечие на 2014 г. е с 50% повече, отколкото за същия период на 2013 г. и 2012 г., а количествата са между 5 и 10 пъти повече”, казва Тонев и уточнява, че количеството е 1960 кг.