ЕС въведе от днес нови санкции срещу Руската федерация в икономическата област, които засягат и дружествата Роснефт, Транснефт и Газпром нефт. Това се посочва в публикацията на Официалния вестник на ЕС от тази сутрин.

Уточнява се, че новите мерки се отнасят общо до замразяването на финансови средства и икономически ресурси на хора, отговорни за активна подкрепа или осъществяване на действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, или стабилността или сигурността в страната, или които възпрепятстват работата на международните организации в Украйна, и на хора и фирми, образувания или органи, свързани с тях.

Мерките засягат също юридически лица, образувания или органи, които подкрепят материално или финансово действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Новите санкции включват физически или юридически лица, образувания или органи, които осъществяват сделки със сепаратистките групировки в украинския регион Донбас.

За да се окаже натиск на руското правителство е целесъобразно да се приложат допълнителни ограничения на достъпа до капиталовия пазар за определени финансови институции, с изключение на установените в Русия институции с международен статус, създадени съгласно междуправителствени споразумения с Русия, в които Русия е един от акционерите, пише в днешната публикация. От санкциите остават незасегнати организациите, които извършват дейност основно в сектора на космическата индустрия и ядрената енергия.

Санкциите засягат дейности, свързани с продажбата или преноса на суров нефт и нефтопродукти. Забраняват се пряката или непряката продажба, доставка, прехвърляне или износ на стоки и технологии с двойна употреба, независимо дали те са с произход от ЕС, на физически или юридически лица, образувания или органи в Русия, включени в днешния ограничителен списък.Санкциите в сферата на отбранителната индустрия не засягат гражданското въздухоплаване, космическата дейност, както и поддръжката на гражданските ядрени обекти.

Санкциите по отношение на отбранителната индустрия и производството и разпространението на енергоносители ще бъдат прилагани спрямо договори, сключени от днес нататък, но няма да засягат вече действащи споразумения. От днес нататък ЕС забранява прякото или непрякото отпускане на нови заеми или участието в споразумение за отпускане на нови заеми с падеж над 30 дни на всички юридическа лица, образувания или органи, включени в днешните списъци.

В днешното решение е включен списък на 12 руски фирми от отбранителната индустрия, сред които заводите на марката “Калашников”, както и “Уралвагонзавод” и “Оборонпром”. Добавени са още 24 имена на хора, за които се приема, че имат отношение към кризата в Украйна. Сред тях са Александр Захарченко (министър-председател на т.нар. “Донецка народна република”), неговият “военен министър”, ръководителят на Донбаската народна милиция, Геннади Ципкалов (министър- председател на т.нар. “Луганска народна република”), Юрий Воробьов (Заместник-председател на Съвета на федерацията на Руската федерация), Владимир Жириновски (Член на Съвета на Държавната дума на Русия), както и заместник-председатели на руската Дума.

Междувременно пет руски банки също са обект на европейските санкции срещу Русия и това са Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, ВЕБ и Росселхозбанк.