Европейските лидери са се споразумели да продължат с прилагането на пакета от санкции срещу Русия, като въведат мерките до края на седмицата, съобщи Ройтерс, като цитира говорител на британския премиер Дейвид Камерън.

“Тази сутрин премиерът участва в конферентен телефонен разговор с няколко европейски лидери – председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци.

Те обсъдиха санкциите срещу Русия и се съгласиха да продължат напред с прилагането на пакета, който одобриха по-рано тази седмица”, заяви говорителят на Камерън, чието име не се съобщава.

Санкциите влизат в сила, когато се публикуват в Официалния вестник на Европейската комисия.

“Лидерите се съгласиха санкциите да бъдат публикувани до края на седмицата”, добави говорителят.

По-рано европейски дипломати казаха, че санкциите могат да бъдат публикувани още в петък.

ЕС наложи няколко пакета санкции на Русия заради действията й в Украйна. Властите в Киев и проруските сепаратисти в източната част на страната сключиха в петък споразумение за
прекратяване на огъня, което като цяло се спазва.

Подробности за приетите нови европейски санкции ще станат известни чак след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Смята се, че ограниченията ще са насочени срещу руски държавни петролни компании и банки, стоките с двойна употреба и срещу нови 23 лица в Русия, Украйна и Крим, на които няма да бъде позволено да влизат на територията на ЕС и да ползват авоарите си там.