Новата сграда на Софийския районен съд (СРС) се пука и потъва заради продължилото близо 15 години наводнение на приземните й етажи, стана ясно в петък. Строителите са чули как с трясъци се образуват пукнатини. С близо 2 сантиметра е потънало и стъпалото на централния вход. Така все по-далечно изглежда решаването на сградния проблем на най-големия и най-натоварен български съд. Председателят му Методи Лалов отказва да приеме сградата, докато не се убеди, че е безопасна и се скара по въпроса с правосъдния министър Зинаида Златанова пред журналисти.

 

Голяма пукнатина се вижда на дясната носеща колона на централния вход на бившата централа на ГУСВ. Проблемите обаче не свършват до тук. Ремонтът на вътрешното пространство на бъдещата съдебна палата не е извършен качествено заради лошото задание на правосъдното министерство, направено по времето на ГЕРБ. Изпълнителят на поръчката Филип Господинов гарантира, че сградата е напълно безопасна, но призна за чуващите се пукоти и появилите се цепнатини.

 

“Причината е, че сградата 15 години е била под вода. Аз й направих дренажи, отводних я. Най-вероятно сега се получават слягания. Още на 7 юли миналата година съм информирал правосъдното министерство. Сградата е безопасна. След ремонта тя е олекотена с 27 процента”, обясни Господинов. Методи Лалов обаче отказва да приеме обяснения с вероятности и иска експертиза.

 

Заплахите

 

Факт е, че няма експертиза, която да казва защо точно сградата се пука. Председателят на съда и правосъдният министър Зинаида Златанова отидоха в петък заедно на проверка и се скараха пред медиите. Лалов каза, че “още утре” ще подаде оставката си, ако съдиите от СРС поискат да влязат в сградата, въпреки че проблемите не са решени. Това би било разбираемо, защото те в момента работят в ужасни условия. “Ще подам оставка, но няма да приема сградата в този вид”, каза съдия Лалов.

 

Зинаида Златанова настоява съдът да се нанесе в “тази хубава нова сграда”. Министърът припомни, че строителният контрол (ДНСК) е издал акт 16 и я е обявил за безопасна. Тя предпочете да не говори за качеството на работата, но призова съдия Лалов да “вярва на държавните органи”. Така Златанова на свой ред заплаши, че ще даде сградата на друг орган на съдебната власт, след като Софийският районен съд не я иска. “На варненския съд ли?”, иронизира я Лалов. Заплахата на министъра е по-скоро блъф, защото сградата вече е направена да бъде съд и нищо друга, а оборудването вътре е собственост на СРС.

 

Извън това, че се пукат колони и има потъване, бъдещата съдебна палата продължава да тече при силен дъжд. Това би засегнало най-вече архивните помещение и папките с делата могат да бъдат увредени. Сериозен проблем представляват и подовите настилки. Новият ламинат потъва и най-вероятно ще се начупи веднага, след като сградата започне да използва.

 

“Проблемът с подовете на съдебните зали, а министерството знае за тях от стартирането на обществена поръчка. Подът е съсипан, а гражданите още не са влезли”, разказа Лалов и показа на Златанова за какво иде реч. В крайна сметка се разбра, че проблемът е в калпавото задание за ремонта.

 

“Защо не питате, че нещо, което е чисто ново, не изглежда като чисто ново. Гражданите ще я ползват. Не искате вашият крак да пропадне в този под, нали? Не искате нещо, което е туко-що платено вече да е счупено?”, попита Лалов

 

Трябва да се плаща още

 

Предишното ръководство на министерството е обяснило на строителя, че няма пари да се направи качествено пода и поради тази причина под новия ламинат са оставени изгнилите стари дюшемета. “Тези проблеми се оправят точно за 5 дни, но трябва да се плати – минимум по 120 лева на квадрат. Стените ще се оправят, когато сградата спре да потъва”, каза строителят.

 

Той разказа как предишното правителство “му е извадило душата”, за да може на 15 март 2013 година тогавашният премиер Бойко Борисов да открие сградата. На него му е било “заповядано” да извърши множество дейности, които не са вкарани в заданието, и му било дадено неясното обещание, че ще му се плати някога. В резултат на това строителят е направил разходи за 2.16 милиона лева и още си чака парите от държавата.

 

“Това, което изпълнихме, е в повече от поръчаното. По коридорите трябваше да е стара мозайка, а сега са чисто нови плочки. Трябваше да оставим дървената дограма на прозорците. Въпреки това министър Ковачева (Диана Ковачева, ГЕРБ, бел.авт) и още по-нагоре ми заповядаха това да стане. Направил съм трафопост за моя сметка”, разказа Филип Господинов.

 

В сградата на ГУСВ трябва по план през това лято трябва да се нанесе гражданското отделение на Софийския районен съд. Отделно вече трябваше да е факт и пренасянето на наказателните съдии и районните прокурори в т.нар. военно НДК, но преустройването на сградата все още не е започнало.