Новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер встъпи официално в длъжност тази нощ. Франс прес коментира, че тя ще трябва да се захване веднага за работа при много натоварен дневен ред. Основните приоритети, които Юнкер посочи, са икономическото съживяване, борбата срещу безработицата, план за инвестиции.

Юнкер е 12-ият председател на ЕК и поема поста от Жозе Барозу.

Новата комисия е разделена на седем условни тематични групи, всяка от които се оглавява от заместник-председател. Бившият италиански външен министър Федерика Могерини ще ръководи европейската дипломация. Холандецът Франс Тимерманс ще бъде пръв заместник-председател и дясна ръка на Юнкер. Той ще се заеме с въпросите за по-добрата регулация, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и хартата за човешките права. Бившият премиер на Естония Андрус Ансип ще се занимава с единния цифров пазар, а латвийският бивш премиер Валдис Домбровскис ще стане зам.-председател за еврото и социалния диалог. Бившият премиер на Финландия Юрки Катайнен ще заеме поста на зам.-председател по заетостта, икономическия ръст, инвестициите и конкурентоспособността.
Мястото на словенката Аленка Братушек, чиято кандидатура бе отхвърлена от Европейския парламент, ще бъде словакът Марош Шевчович, на когото Юнкер отреди заместник-председателско място, ще отговаря за енергийния съюз.

Българският представител в колежа на комисарите за втори мандат е Кристалина Георгиева, която от днес е един от седемте заместник-председатели на комисията и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси. 

Проблемите, с които новата Еврокомисия трябва да се справя, не са малко – от търговските преговори със САЩ до кризата в Украйна.