1.5 млн лева няма да бъдат платени на болниците, след като проверка на здравната каса за дейността на болниците през първото тримесечие е установила множество нарушения, засягащи лечението на пациентите, съобщи в сряда управителят на НЗОК Румяна Тодорова.

Сумата включва наложени санкции и пари, които няма да се платят заради неизвършена дейност по клинични пътеки.

До края на март са извършени 1457 проверки, като 829 от тях са медицински, а 628 – финансови. Проверени са 136 лечебни заведения и са констатирани 1570 нарушения.

Най-често срещаните от тях са свързани с хоспитализациите на пациентите, и то по клиничните пътеки, свързани с остра и изострена хронична сърдечна недостатъчност, лечения на глаукома, съдови заболявания на окото и травми, гнойно-възпалителни заболявания на белите дробове, заболявания на стомашно-чревния тракт, бронхопневмония и бронхит. Нарушенията са свързани с лечение по по-скъпа клинична пътека.

По отношение на изследванията, най-честите нарушения са свързани с липса на данни на пациентите, поставяне на диагнози без клинични, лабораторни и инструментални доказателства.

По отношение на консултациите със специалист Тодорова каза, че на много места не се проследяват съпътстващите заболявания на пациентите. Така например, при пациент с остра сърдечна недостатъчност не се правят консултации с пулмолог за наличие на възпалителни промени, които са характерни за пациенти със сърдечни пациенти. Констатирани са и редица нарушения по отношение на изписването на пациентите.

По повод на изписванията внезапна проверка на НЗОК, извършена на 18 април, е открила нарушения в 38% от инспектираните болници. Целта на проверяващите е била една – “да видим пациентите, които са хоспитализирани, дали са по празниците в болниците и дали това кореспондира с тежестта на тяхното заболяване”, по думите на Тодорова. Проверени са 37 лечебни заведения в 13 РЗОК – или общо 191 отделения. В 14 заведения са открити нарушения по показателя на проверката.

Според управителя на НЗОК установено е било, че в големите болници много хора идват за амбулаторен преглед, като нито един от случаите не е бил спешен. Голяма част от терапевтичните клиники в онкологичните болници са били затворени. В една от софийските болници всички пациенти са били изписани още на 17 април.

“Всички ли са били в еднакво състояние, за да могат да продължат лечението си вкъщи, и кога са били приети, за да бъдат изписани в един ден?”, попита Тодорова. По думите й, при този случай проверяващите не са успели да прегледат документацията на болницата и проверките там ще продължат и ще бъдат тематични.