Няма да бъде добър знак държавата, председателстваща Съвета на Европейския съюз в момента, да отлага ратифицирането на Истанбулската конвенция. Това обяснява на колегите си по време на заседанието на Министерския съвет в сряда министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Предложението за отлагане прави в самото начало на заседанието вицепремиерът Красимир Каракачанов, става ясно от публикуваната днес стенограма. И започва да излага възражение срещу ратифицирането на конвенцията.

„Разбира се, тя касае правата на жените и равенството между половете, но в самата конвенция има заложени изрази и думи, които създават сериозно основание в обществото за съмнение, че те могат да бъдат използвани впоследствие като опит да се налагат нетрадиционни разбирания по отношение на половете, като трети пол, оттам да се претендира за еднополови бракове и т. н. – неща, които сериозно тревожат нашето общество“, заявява Каракачанов. И дава пример как заради конвенция за националните малцинства срещу държавата били водени дела. Затова предлага: „Ако ние приемем тази програма (Национална програма на Министерството на образованието и науката и въвеждане на джендър проблематиката в програмите и предметите за обучение – бел. ред.) без да изчистим терминологията, аз предлагам просто да се преработят тези терминологични проблеми, тоест – тези термини, които създават проблеми в обществото, тогава да я приемем, а самата конвенция да бъде по-широко обществено обсъдена – Истанбулската конвенция, и ако е необходимо, за да има спокойствие в обществото, ако е толкова важна, макар че 11 държави европейски не са я приели и ратифицирали – страни членки на Европейския съюз, да се приеме с интерпретираща декларация, в която се гарантира, че полът е биологична категория, а не е въпрос на измишльотина или някой може да измисли още 12-13 пола, каквито практики има в някои държави и в Европейския съюз и извън него“.

Цачева настоява да няма отлагане и изтъква: „Самият Европейски съюз подписа конвенцията през юни месец 2017 г. Всичките държави членки са подписали, 17 от тях са я ратифицирали. Не е вярно твърдението, че 11 отказват“. Тя обяснява на колегите си от кабинета, че няма да се променя Конституцията, няма да се въвеждат различни бракове, освен тези между мъж и жена. „Освен това, ползваме правото си, предвидено в самата конвенция, да предложим ратификация с редица резерви там, където текстовете не съответстват на нашето законодателство. Няма място за притеснения по този въпрос“, подчертава правосъдната министърка.

„Вие, госпожо Цачева, твърдите, че няма опасност, за мен има пък, точно обратното – много голяма опасност и не толкова от това дали ще има бракове от третия вид или от втория вид, и аз вече не знам как да ги нарека, малко се обърквам с терминологията, но по-скоро ме притеснява допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то“, репликира веднага другият вицепремиер от Обединени патриоти Валери Симеонов. И заключва, че е видял това в други държави и не иска да го вижда и в България.

Очаквано в подкрепа на одобряването на конвенцията се изказва вицепремиерът Екатерина Захариева, която я подписа като министър на правосъдието в предишното правителство. Тя сочи пред министрите, че конвенцията е за защита от домашното насилие и текстовете в нея за обучение от най-ранна детска възраст предвиждат създаване на толерантност между мъже и жени, разчупване на стереотипи в част от държавите, че жената може да бъде подлагана на домашно насилие и това да се приема за нормално. И изтъква нещо много важно, че неслучайно е между подписването на международния документ и предлагането му за ратификация от парламента е минало доста време – една година. Захариева обяснява, че през това време е бил направен анализ дали част от текстовете на конвенцията противоречат на българската конституция. „Ако противоречат, първо трябваше да изменим Конституцията, след което да я ратифицираме“, заявява тя на заседанието на МС.

Каракачанов обаче не е убеден и използва като аргумент организациите, които са участвали в общественото обсъждане за въвеждането на принципите на Истанбулската конвенция. Той изрежда фондация „Анимус“, фондация „Джендър алтернативи“, Българският хелзинкски комитет, Сдружение „Център НПО- Разград“, фондация „Български център за джендър изследвания“, сочи, че другите били „безобидни“ и подчертава: „Има една девета – Младежка „ЛГБТ организация в действие“. „Извинявайте, това най-малкото поражда съмнения, защото тези хора одобряват подобно нещо“, заявява на Каракачанов.

На финала вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и министрите Емил Караниколов, Нено Димов, Кирил Ананиев и Ивайло Московски гласуват против, а останалите им колеги подкрепят предложението Истанбулската конвенцията да бъде предложена за ратификация.