Държавните служители сами да плащат осигуровките си. Това предлагат от Националната агенция за приходите в документ, с който Нова телевизия разполага.

Мярката би засегнала около 150 000 души, защото в момента вноските за пенсия на чиновниците се поемат изцяло от държавата.

Ето така изглеждат осигуровките в частния сектор – 60 на сто от вноската се поема от работодателя, а 40 на сто от работника. А ето така изглеждат осигуровките на държавните служители – 100% от тях се поемат от държавата.

От НАП предлагат съотношението да се изравни и за двете групи. В документа се предлага още плавно увеличение на осигуровките за всички работещи, задължителни осигуровки за майчинство за всички самоосигуряващи се, както и невнасянето на осигуровки да бъде обявено за престъпление.

В Община Гоце Делчев всеки познава Мариана Устаилиева. Повече от 10 години тя е секретар на общината. Затова темата за осигуровките на държавните служители й е добре позната:

„2000-та година, когато за пръв път в България се въведе статута на държавен служител, всъщност брутните възнаграждения на всички служители, които станаха държавни бяха намалени с размера на осигуровките”, обяснява Мариана Устаилиева, секретар на Община Гоце Делчев.

Затова ако идеята се приеме, тя смята, че трябва да се случи същото, но в обратен ред.

„Ако сега държавните служители трябва да поемат осигуровките си, нормално е това да се отрази в заплащането им и тогава няма проблем, всеки сам да си заплаща осигурителите вноски”, категорична е Устаилиева.

Логично, ако служителите започнат да си плащат осигуровките, заплатите им ще намалеят. В предложението на експерта от НАП обаче не е уточнено – ще се увеличи ли автоматично и заплатата, ако се въведе задължението за плащане на осигуровки. Вносителят на идеята не пожела да я коментира, а от институцията бяха лаконични.

„Тези предложения са неформални и не ангажират официалната позиция на НАП. Това е една дискусия, един разговор експертен, който тепърва ще бъде обсъждан”, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От бизнеса подкрепят идеята. Искат обаче освен вноските за пенсия, държавните служители да внасят и за здраве.

„Невнасянето на осигуровки от страна на служителите в публичния сектор създава неравноправно конкуриране между работодателите от частния сектор и публичните институции”, обяснява председателят на БТПП Цветан Симеонов.

И от синдикатите са „за” предложението, но при едно условие:

„Ако трябва държавният служител да внася солидарно своите осигурителни вноски, би било редно да получава такова увеличено възнаграждение, с което да покриват процента, който трябва да внасят”, коментира Нели Христова от КТ „Подкрепа”.

Идеята не за първи път е на масата. За последно бившият финансов министър Симеон Дянков предложи чиновниците сами да плащат и за пенсия, и за здраве. Тогава обаче тя изкара данъчните на протест. А днес идеята идва точно от тях.

Предложенията на НАП в момента се обсъждат в консултативен съвет към социалния министър. А там има и редица други идеи. Директорът на един от големите частни пенсионни фондове ще настоява хората, които не работят, защото не искат, да не получават социални помощи и пенсии. Ще иска и давността за погасяване на данъчни задължения да се удължи от 5 на 10 години.

КНСБ пък предлага таванът за осигуряване да стане 2660 лв. от догодина, а вноската за фонд „Безработица” да се увеличи с 1%.