Български шофьори на ТИР-ове направиха във вторник контраблокада на граничния пункт Кулата, където са блокирани от дни заради протеста на гръцките фермери.

Изнервени от дългото чакане, те са затворили границата и вече не пропускат никакви гръцки коли.

По-рано във вторник напрежението ескалира и четири български камиона се опитаха да разбият блокадата на гръцките фермери на граничния пункт, заради което бяха арестувани, съобщи вестник “Катимерини”.

Те успели да преминат с камионите си на гръцка територия през издигнатите бариери, но били спрени и задържани.

Протестиращите земеделци обясниха пред гръцки медии, че на косъм се е разминал сериозен инцидент.

Български шофьори пък се оплакали, че фермерите хвърляли камъни по камионите им. Били изпочупени прозорците на няколко ТИР-а.

Над 11 километра е колоната от ТИР-ове преди Кулата на наша територия, като камионите са заели две от трите ленти на АМ “Струма“.

Заради извънредното натоварване на пътната инфраструктура от вчера след обед тежкотоварните автомобили се спират и на пътен възел “Бобошево“ преди Благоевград.

Спряно е преминаването на всички видове автомобили и през рункта “Илинден – Ексохи”. По неофициална информация, получена от гръцки служители, между 15.00 и 17.00 часа ще бъдат пропускани леки коли и автобуси, след 17.00 часа движението на всички превозни средства отново ще бъде спряно до 22.00 часа.

Трафикът през останалите пунктове на българо-гръцката граница засега е нормален.

ЕК ще започне процедура срещу Гърция

Външният министър Даниел Митов коментира, че “България е взела абсолютно всички мерки, с които разполага”.

“Изпратили сме писмо до Европейската комисия, която ще стартира процедура по отношение на Гърция за неизпълнение на европейското законодателство, може да ѝ бъде наложена глоба”, каза той.

Два пъти премиерът говори с гръцкия премиер, аз говорих няколко пъти със своя колега външен министър, днес отново ще говоря с него, защото напрежението расте, каза Митов.

Той допълни, че положението става “абсолютно неприемливо”.

По думите му гръцката държава трябва да си свърши работата и да отпуши пътя. Те отказват да приложат сила и да спазват собствения си закон, ние можем само да продължаваме натиска и ние го правим, каза министърът. По думите му всичко е в ръцете на гръцките институции – ако те решат да приложат собствения си закон и европейското законодателство, пътят ще бъде отпушен.

“Всеки божи ден правим всичко възможно да оказваме натиск през различни институции върху гръцкия кабинет”, добави той.

Търси се механизъм за покриване на загубите

На въпрос какъв е механизмът за търсене на компенсации, министърът заяви, че може българските превозвачи, които са претърпели загуби, да съдят гръцката държава в гръцки съдилища.

Обсъждаме доколко е реалистичен този вариант и какво би донесъл, допълни той.