Бизнесменът Венцислав Василев, който през август разстреля и уби съпругата си Елена в заведение в столичния кв. „Лагера“, е осъден на 13 години и 4 месеца затвор. Това реши състав на Софийския градски съд с председател Евелина Папазян.

64-годишният Василев беше осъден на 20 години затвор, но съдът редуцира наказанието с 1/3 заради направените от него самопризнания. Мъжът очаквано призна вината си още след убийството, тъй като то беше извършено и пред множество свидетели. Днес той каза пред съда, че съжалява за унищоженото семейство, като обясни, че проявил „нелепа и човешка гордост”. Наблюдаващият прокурор Виктор Тарчев беше поискал от съда да наложи на подсъдимия доживотен затвор.

Василев е осъден да плати и обезщетения от 500 000 лева на дъщерите си Дария и София. Пред съда той каза, че именно заплахата на съпругата му да го лиши от възможност да вижда децата си, го подтикнала към убийството.

В хода на разследването стана ясно, че 42-годипната Елена Василева е подавала няколко пъти жалби до полицията за отправени заплахи от съпруга ѝ. Освен това, пистолетът, с който Василев е стрелял, е трябвало да бъде иззет още през 2008 г., когато е изтекло разрешителното за ползване.

Днешната присъда не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.