Над един милиард лева нисколихвени кредити очакват фермерите по Националния гаранционен фонд, който беше създаден с 238 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това съобщи изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Самуил Шидеров пред журналисти във вторник.

Кредитите ще се отпускат през 14 търговски банки, с които ББР ще сключи договори до 25 март. Те допълват капитала от 238 млн. лв. до 1.19 млрд. лв. и тази сума трябва да бъде отпусната под формата на оборотни и инвестиционни заеми на фермерите до септември 2015 г., ако искаме да не загубим парите, обясни Шидеров.

Фермерите ще могат да се възползват от заеми с размер до 500 хил. лева, които ще са освободени от такси и комисионни за управление. Годишна лихва по тях не трябва да е по-висока от 5.75%, заявиха от ББР. Програмата се очаква да стартира в началото на април.

През лятото ще е ясно губим ли парите

Дали реално фермерите ще успеят да акумулират такъв огромен ресурс в рамките на година и половина е трудно да се прогнозира. Повече яснота се очаква да има през август, когато трябва да приключи анализът за това колко от фермерите ще се възползват от новата схема, каза Шидеров.

Разчетните сочат, че към момента по трите мерки по ПРСР, които имат право на кредитиране от гаранционния фонд, има сключени договори за 700 млн. лв. Колко от фермерите обаче ще поискат кредити, за да ги изпълнят, не е ясно, каза банкерът.

До момента интересът от предоставяните услуги от гаранционния фонд е слаб. През миналата година са подкрепени 213 земеделски производители и предприятия със 100 млн. лв. при средна лихва от 6.76%, сочат данните на ББР. Отпусканите кредити са били предимно до 200 000 лв. за инвестиции.

За да се повиши интересът по схемата, сега се предвижда освен за инвестиционни цели, от април да се отпускат кредити и за оборотни средства, каза Шидеров. Очакванията на ББР са така да се увеличи интересът към схемата.

Медийна разгласа за над 1 млн. лв.

За целта в ход е рекламна акция за над 1.13 млн. лв., като кампанията е поверена на ДЗЗД “ПРСР Гарант”. Това е единствената медийна поръчка, сключена от правителството на Пламен Орешарски по ПРСР, след като Еврокомисията спря парите по медийните проекти през миналата година.

В регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружества влизат “Грейн адвъртайзинг” на Мартин Батков и “Мастър Пи Ар” на Деяна Петрова. Договорът с тях е сключен на 3 октомври 2013 г., като до 3 юни 2014 г. трябва да проведат информационна кампания за популяризиране възможностите на гаранционния фонд сред фермерите.

Въпреки че са поличили над 1 млн. лв., досега в средствата за масова информация не е имало информация за новите възможности.

В същото време един от договорите на “Грейн адвъртайзинг” за реклама по ПРСР се проверява от Еврокомисията по данни на фонд “Земеделие”.

Националният гаранционен фонд беше създаден през 2012 г. в опит да бъдат спасени средства по ПРСР от загуба за финансовата 2011 г. Идеята беше със средствата да се обезпечават кредити по проекти по три мерки от ПРСР – за модернизиране на земеделските стопанства, за подобряване икономическата стойност на горите и за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти.

През миналата година зам.-министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че за да бъдат спасени парите от гаранционния фонд ще поискаме средствата отново да бъдат върнати в ПРСР, за да се използват за съживяване на изпитващото финансови проблеми държавно дружество “Напоителни системи”. От ББР заявиха, че такова нещо към момента не се предвижда и отказаха да коментират идеите на Явор Гечев.