Надзирателите готвят национален протест заради бюджета за следващата година. От днес служителите на затворите ще провеждат събрания в редица градове в страната, включително и в София, за да обсъдят протестните си действия в началото на 2015 г. Причините за напрежението сред надзирателите отново са ниските заплати, мизерните условия на труд и социалните възнаграждения, които, за разлика от служителите на МВР, те няма да получат.

Председателят на синдиката на служителите на затворите Иван Петров заяви за Дарик, че все повече надзиратели напускат системата и се отказват да упражняват професията си заради лошите условия на труд.

По думите му към момента в бюджета на дирекция „Изпълнение на наказанията” към министерството има дефицит от около 24 млн. лв., които не достигат за разплащане с доставчици на храна, ток и вода. Той изтъкна, че на този фон, разчетите за догодина определят на дирекцията с около 10% по-малко средства.

„Преди шест месеца влезе в сила законът за МВР. Там има много добър социален пакет. За първи път е предвидено да се заплаща нощен труд, за работа в празнични дни, за времето, в което сме длъжни да бъдем на разположение и да сме на място и да сме готови да действаме в периода, който е определен. Законът за МВР е в сила от шест месеца. Колегите от МВР започнаха да получават този социален пакет вече 6 месеца. За съжаление при нас това не се случва. Няма предвидени суми и за следващата година в новия бюджет”, каза Петров.

Петров заяви, че синдикатът ще продължи да настоява за изравняване на заплащанията с тези на служителите в МВР и даде пример за драстичната разлика между възнагражденията в сектора: „Нашите заплащания въобще в целия сектор сигурно са най-ниските. Един редник от Българската армия от най-ниско ниво може би взима с 50-70 лева по-високо заплащане от един старши надзирател на най-високо изпълнително ниво”.

Петров подчерта и друг основен проблем, срещу който негодуват гардовете в затворите на страната, а именно факта, че Министерството на правосъдието не възнамерява да индексира заплатите им.