Оградата, която трябва да възпрепятства нелегалния бежански поток от Турция, ще бъде продължена по протежение на цялата граница. Министерството на отбраната ще помогне на МВР по охраната на границата с Турция, но военнослужещи няма да патрулират по нея. Министерството на земеделието също ще подпомогне наблюдението на границата, като ще строи и ремонтира горски пътища в граничния район. Тези, обсъждани от няколко седмици “неотложни мерки във връзка с миграционния натиск по границата на България”, вече са част от официално решение на Министерския съвет, прието на заседанието му в сряда.

Според съобщението на правителствената информационна служба решението предвижда продължаване на поетапното изграждане на инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип (както е официално възприетото евфемистично название на оградата) по южната граница на страната. В срок до 30 януари МВР трябва да изготви задание за проектиране на съоръжението, като определи приоритетните участъци и срокове за изграждането му.

Министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната в срок до 23 януари следва да предложат необходимите изменения и допълнения в подзаконовата нормативна уредба, с които да се гарантира ефективно взаимодействие във връзка с охраната на границата и да се създадат възможности за логистична подкрепа от страна на Министерството на отбраната при осъществяване на охраната и наблюдението на държавната граница от органите на МВР, се посочва по-нататък в съобщението.

Министерството на земеделието и храните ще продължи изграждането на нови и ремонта на съществуващи горски пътища в обхвата на дейност на Югоизточно държавно предприятие.

Контролът и координацията по изпълнението на решението на МС са възложени на заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

Борисов: Най-добре изграждането да започне веднага, но няма как

Оказа се, че това защитно съоръжение около 7 пъти намалява бежанския натиск върху границата, заяви премиерът Бойко Борисов по време на редовния парламентарен блиц-контрол в сряда.

По думите му най-добре би било, ако има възможност, чрез законови промени, изграждането на защитното съоръжение по външната граница да започне веднага. Това обаче няма как да стане, заради изискванията на Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Той изрази готовност още днес, с участието на министъра на вътрешните работи и министъра на отбраната, да се обсъди специален закон от няколко изречения, отнасящ се до изграждането на защитното съоръжение, за да се ускори процедурата и отбеляза, че ако парламентарната група на Патриотичният съюз, откъдето беше зададен въпросът, внесе предложение, чрез което могат да се съкратят сроковете, ще се действа веднага.

Убедени сме като правителство, че трябва да изградим съоръжението и скъсим сроковете, включително ако се налага и чрез актуализация на бюджета за тези допълнителни 90 млн. лв., допълни Борисов.

Към момента, тъй като няма друга законова възможност, изграждането на защитното съоръжение е възложено на трите области на територията на които е границата, каза още министър-председателят. Трябва да се направят около 82 км, които ще струват около 90 млн. лв., отбеляза той. По думите му в момента се подготвят обществените поръчки и конкурси.

“Трябва да минем изцяло по Закона за обществените поръчки (ЗОП). Ще има и обжалвания и това ще ни забави”, коментира Борисов.

Премиерът отбеляза също, че се подготвя и изграждането на пътищата в района. Около 2 млн. лв. допълнително на месец ни струва охраната по границата, каза Борисов в отговор на допълнителен въпрос.

МО ще окаже “пълно съдействие” на МВР, но без патрулиране по границата

Министерството на отбраната ще окаже пълно съдействие на МВР за опазване на границата с Турция, обяви след заседанието на кабинета министърът на отбраната Николай Ненчев.

“Предоставихме вече и списък на всички възможности, с които МО ще окажем пълно съдействие, това означава високопроходима техника и всичко останало, от което има нужда. Към техниката ще има и наши водачи. В никакъв случай не се касае за военнослужещи, които ще патрулират по границата. Касае се само за техника – логистична подкрепа”, обясни министърът.

Попитан кога ще започне мисията на армията, Ненчев отговори, че министерството е в готовност да я започне във всеки един момент. “Всичко, с което разполагаме, ще бъде на разположение на МВР”, допълни той.

По думите му разходите няма да са “кой знае колко големи”, тъй че “този въпрос не е поставян”. “Ще предоставим високопроходима техника и всичко останало, което няма да ни затрудни много”, добави той.

Ще бъдат предложени и промени в законодателството, свързано с борбата с тероризма, съобщи Ненчев, говорейки за проведеното в сряда заседание и на Съвета по сигурността към МС.

“Действително има заплаха от бежанска вълна, но няма нито едно доказателство за участие на българи в действията на т.нар. “Ислямска държава”, каза още Ненчев, цитиран от БТА. По думите му няма и опасност от терористични актове.