Той се обяви и “срещу опитите за външна намеса в работата на парламента чрез изземване на конституционните му правомощия и нарушение на принципа за разделение на властите”. Пред Mediapool председателят на НС обясни, че има предвид президента. Миков е получил писмо от началника на кабинета на Росен Плевнелиев – Екатерина Захариева, за среща в президентството на парламентарните групи. В писмото се казвало, че ако депутатите не могат да се съберат в НС, да излъчат по двама свои представители и да водят разговори на 9 юли в президентската институция.

Миков потвърди, че във вторник свиква консултации между парламентарните групи за законодателната програма на НС до края на мандата, както призоваха по-рано от ДПС.

 

Той не приема, че народни представители ще сведат конституционните си задължения за присъствие в пленарната зала единствено до гласуването на предизвестената оставка на правителството. Такава закана направи в четвъртък лидерът на ГЕРБ и в петък депутатите му провалиха кворума на НС.

 

“Това е в противоречие с Конституцията и постигнатите договорености. Ако инцидентното напускане на залата от една парламентарна група като крайна форма на несъгласие с конкретни решения може да се приеме понякога, то системният и целенасочен бойкот на Народното събрание е противоконституционно поведение, което руши демократичните устои на обществото”, се казва в обръщението на парламентарния шеф.

 

“Искам да напомня, че до разпускането си Народното събрание продължава да е най-висшият и легитимен представителен орган на власт в държавата и трябва да изпълнява конституционните си функции. Законодателната дейност и парламентарният контрол не могат да се изземват под никаква форма от други органи, особено от временни органи с неизяснен статут, неясни функции и нелегитимен състав. Поради това се противопоставям на всякакви подобни действия, които не са съобразени с действащата Конституция”, казва още Миков.

“На следващо място искам да подчертая, че част от дневния ред на Народното събрание до разпускането му са закони, чието приемане е важно за всички граждани и за България като държава. Такива са измененията на закони, чието неприемане ще засегне неблагоприятно хиляди български граждани”, допълва той.