Намаляване на леглата за активно лечение в болниците и прехвърлянето им към продължително лечение в структури като санаториумите предвижда концепцията на правителството за развитие на болничната помощ. Тя бе одобрена от Министерския съвет по предложение на здравния министър Петър Москов, съобщава в. „24 часа”.

Според министъра това прехвърляне на легла от болниците към санаториумите ще осигури по-висока ефективност в разходите на болниците. Така се гарантирали и по-големи възможности за престой в здравно заведение на хората, които имат нужда от продължително лечение.

Според концепцията прехвърлянето на легла ще е в областите вътрешни болести, кардиология, ревматология, пневмология, ортопедия, нервни болести и пр. Ще бъдат направени и два центъра за лечение на пациенти в „будна кома”,
обявиха от правителствената информационна служба.

Главните инвестиции до 2020 г. обаче ще са насочени към болници, които предлагат спешно лечение. Според документа трябвало да се закупи модерна техника както за болниците, така и за екипите на линейките, да се даде възможност за лечение от разстояние в отдалечени населени места, както и да се построят нови спешни центрове.

Линейките вече ще се поддържат само в центровете за спешна медицинска помощ, предвижда концепция на Петър Москов за спешната помощ, която също бе одобрена от правителството. Тези центрове ще имат и филиали в по-малки населени места.

Държавата трябва да има и резерв от линейки и екипи от лекари за тях, които да се ползват в случаи на големи аварии, природни бедствия и катастрофи.

Болните ще се карат в спешни болнични комплекси. Те трябва да имат достатъчно капацитет, за да могат да приемат пациенти безотказно. Спешните болнични комплекси ще бъдат профилирани както по райони на обслужване, така и по болести, предвижда още концепцията.