В секторите, в които не е договорен нов размер на минималния осигурителен доход, нарастването ще е с 4.2 на сто – толкова е средният ръст за секторите с постигната договорка. Това става ясно от интервю на министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков пред БНР.

Работодатели и синдикати са договорили минимални осигурителни прагове за 2015 г. в малко над половината от икономическите дейности, в които са заети 19% от работещите. Постигнатият среден ръст е 4.2 на сто, каза министърът. По думите му ще се наложи същият процент и в дейностите, където няма споразумение.

“Дадохме достатъчно време, те можеха да договорят и по-нисък процент от тези 4.2 на сто, каквито случаи има, важното е да се спази принципът на споразумението”, коментира Христосков.

Финансовият ефект от вече договореното е 36.2 млн. лева допълнително във фондовете на общественото осигуряване. А ако се възприеме административно договореният процент от 4.2 на сто нарастване, тогава ефектът ще бъде 49 млн. лева, каза Христосков.

Според него практиката е показала, че от вдигането на минималните осигурителни прагове нито намалява заетостта и минималната работна заплата, нито нараства безработицата. “Ако всички тези пресмятания се сбъдваха, сега безработицата трябваше да бъде 50 на сто”, каза социалният министър.

На 19 септември изтече крайният срок за договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД), като половината от икономическите дейности останаха без подписани споразумения.

Към момента има договорени споразумения в 41 от 85 икономически дейности, съобщиха тогава от Министерството на труда и социалната политика.

Още в стъпването си в длъжност вицепремиерът Йордан Христосков съобщи, че ще има административно увеличение на МОД в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати.

Христосков отхвърли опасенията, че през 2015-та година няма да има индексация на пенсиите заради дефлацията през тази година.

“Фактите са следните – до края на годината ние очакваме дефлация около един процент, докато очакваното увеличение на средноосигурителния доход за тази година ще бъде около 4.8 на сто. Така че ако се приложи швейцарското правило за бюджета за следващата година, то в никакъв случай няма да има намаление на пенсиите догодина, нито пък нулево нарастване, тоест да бъдат замразени на същото ниво”, заяви Христосков без да уточни с колко ще се повишат.