Учудващ беше тонът на президента, очевидно той ще бъде активен участник в предизборната кампания, но това ще накърни по-скоро институцията, отколкото да навреди на другите политически партии. Това каза председателят на Народното събрание и на БСП Михаил Миков след края на консултациите при президента за актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет.

Ако някой иска да тласка страната към нестабилност и президентска република, ние в това няма да участваме, посочи Миков и допълни, че те са дошли добронамерено да участват в разговор, а не в “предизборна кампания”.

Според Миков президентът не може да бъде политическа страна. Председателят на БСП определи действията на президента Росен Плевнелиев като “активна намеса в парламентарния и политическия живот и заемане на страна в полза на опозицията”.

Според лидера на БСП държавният глава се връщал към онзи момент, в който е започнал да атакува изпълнителната власт преди една година.

Михаил Миков каза, че се е постигнало съгласие за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Такива приноси към мотивите на проекта за актуализация на държавния бюджет, каквито чухме днес от президента, не съществуват във внесения законопроект, коментира Миков.

Според него тези цифри и този разговор би трябвало да се води в Народното събрание.