България е правова държава и законите трябва да се спазват. Има подписани споразумения по „Южен поток“. Това бе една от темите, които коментира пред БНТ председателят на Народното събрание Михаил Миков.

„Посланието на министър-председателя разчитам като възможност да се огледат и да се дадат отговори на въпросите, които се задават от Брюксел, защото другото би означавало последици като неустойки и пропуснати ползи”, допълни той по темата.

По-рано Миков заяви, че проектът не е и не може да бъде спрян и това, което е заявил като воля министър-председателят няма правно значение.

Миков: Ние искаме незабавни избори, но очевидно другите партии – не

Водят се разговори с представители на различни партии в НС за провеждането на предсрочни парламентарни избори, но те не са официални. Миков каза, че 28 септември е най-коментираната дата за изборите, но в правомощията на президента е той да насрочи датата.

Според него избори можело да се направят и по-рано, включително и до края на юли. „Разбира се, това можеше да се постигне при едно съгласие в парламента, да се приемат спешни промени в Изборния кодекс, за да се скъсят сроковете, предвидени в него”, заяви той.

„Има обаче няколко подробности, които са свързани със сигурността на страната и които трябва задължително да се вземат предвид. На първо място това е бюджетната процедура. Второ, споразумението с Европейския съюз. Трето, всички въпроси, които правителство и новоконституиран парламент трябва спешно да решават”, заяви председателят на НС и обобщи, че именно заради тези факти е нужно да се проведат по-бързо избори и страната да има стабилно правителство и управление.

Ние искаме незабавни избори, но очевидно нито ГЕРБ, нито другите политически сили имат желание за това, отбеляза Миков.

По повод проваленото заседание на парламента тази сутрин Миков коментира: “Оказва се, че ГЕРБ не желаят истински да има референдум за задължителното и за електронното гласуване. Самото им отсъствие днес го показа”.

Тежка година на управление

„Смятам, че тази година на управление беше много тежка и тя се определя от резултатите на парламентарните избори през 2013 година и възможното конфигурирано мнозинство”, посочи още председателят на НС.

Той обясни дисбаланса в отношенията между БСП и ДПС с политическа основа, която има основания и в резултатите от изборите.

По думите на Михаил Миков Българската социалистическа партия има механизмите и достатъчно опитни политически членове на различните органи, които да могат сами да решават въпросите си. Според него интересът към вътрешнопартийния живот на БСП показва, че тя все още е значим фактор в българската политика и ще остане такъв.

„В момента политическата обстановка налага спешно решаване на въпроса за изборите и в тази среда разговор за лидерския въпрос не е удачен”, коментира той.

Миков беше категоричен, че БСП никога не е била лидерска партия и влиянието на лидера не е толкова голямо, както в други партии.