Редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков, който откри бизнес форум в хотел “Шератон” в Чунцин. Според него такива са българските вина, които по думите му са известни в Европа и не отстъпват по нищо на френските и италианските, както и розовото масло, което е запазена марка на българските производители. Миков отбеляза, че има такива възможности и за стоки в областта на машиностроенето, електротехниката и електроника и припомни, че България може да създаде благоприятни митнически условия за съвместни производства като член на ЕС, пише БТА.

България предоставя безмитен достъп до пазарите на ЕС, като член на Евросъюза, подчерта председателят на парламента. Той посочи предимствата на географското ни положение и допълни, че то облекчава решаването на редица логистични проблеми, които понякота са пречка пред бизнеса. Председателят на парламента отбеляза, че страната ни успешно се справя с предизвикателствата на кризата и продължава да прилага най-ниските данъчни ставки в ЕС.

Той заяви, че страната ни ще продължи да подкрепя и културното сътрудничество между България и Китай чрез съвместно изграждане на културни центрове. Важна е и подкрепата за туризма за китайски граждани в България и на български – в Китай, отбеляза Миков и каза, че вече е подписано споразумение за сътрудничество между центъра за развитие, инвестиции и туризъм и центъра в Чунцин, което ще динамизира отношенията между Чунцин и България. Председателят на парламента наблегна и на това, че България разполага с добри условия за туризъм – както и за по-модерните голф и спа, така и за по-традиционните планински и морски. Михаил Миков подчерта, че България разглежда Китай като водещ традиционен партньор в района. През 2012 г. стокообменът с Китай е съставлявал над една трета от общия ни стокообмен с Азия, а ръстът на износа е бил 88 на сто. Той благодари за активната политика на китайското правителство за насърчаване на китайските компании и разширяването на присъствието им в региона и в частност – в България. От името на парламента искам да ви уверя, че ще продължим активно да подкрепяме и насърчаваме инициативите, които са в интерес на доброто сътрудничество между двете страни, заяви Миков.

Той припомни икономическия форум между Китай и страните от Централна и Източна Европа на 26 ноември в Букурещ в рамките на срещата на правителствените ръководители на страните от региона и Китай. В рамките на икономическия форум китайският премиер обяви желанието на Китай да удвои търговския обмен със страните от Централна и Източна Европа в рамките на следващите пет години, както и да реализира големи инфраструктурни проекти на тяхна територия, отбеляза председателят на парламента. Ние приветстваме китайските предложения за сътрдничество в рамките на инициативата и сме готови да се включим активно в тяхното осъществяване, декларира той.

Миков подчерта, че България и Китай са били близко един до друг през всички години от установяването на дипломатически отношения, въпреки разстоянието.

При откриването на бизнесфорума Сюн Джоу, заместник-председател на местния парламент, посочи, че през 2012 г. стокообменът между Китай и България е достигнал 1.9 милиарда долара. Той посочи, че между Чунцин и българските провинции има много възможности за сътрудничество в областта на околната среда, енергията, културата и туризма. Той посочи, че Чунцин се превръща в един от най-важните градове в света със своята атрактивна инвестиционна политика, а България е страна с богати ресурси и красива природа.