Трябва да бъде успешен първият проучвателен мандат. Всички други сценарии – втори, трети проучвателен мандат вкарват България в криза. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан по време на пресконференцията в НДК.

България има нужда от реално коалиционно управление без пропорции във властта. Верният прочит на вота е реално коалиционно управление, каза още Местан и уточни, че ценностно мнозинство без ДПС и в 43-ото Народно събрание е трудно мислимо.

ДПС ще работи за модерно евроатлантическо по съдържание и национално по същност  съгласие, на което да стъпи следващо управление. “За нас тезата за необходимостта от реабилитация на евроатлантическия образ на страната ни не е куха фраза”, каза в началото на изказването си председателят на ДПС.

“До тази вечер не съм чул по-отговорен политически концепт, на който да стъпим в търсене на изход от сложната ситуация. Ние тази вечер не поставяме условия пред никого, още по-малко пред партията, която е първа по резултат”, посочи Местан и честити победата на ГЕРБ.

“ДПС ще настоява българското правителство да отстоява баланса между принципите на националната държава и правата и свободите на човека, независимо дали става дума за собствената ни родина, или например за кризата Украйна”, заяви Местан.

“Евроатлантизмът не предполага участие в управлението на крайно националистически партии. За пръв път две такива формации намират своето място не омаловажава, а засилва тезата на ДПС за необходимостта от ясен, категоричен евроатлантачески концепт на управление. Ще отстояваме този концепт, независимо дали е имаме отношение към управлението на страната или ще бъдем в опозиция”, изтъкна още Лютви Местан.

Ценностно мнозинство без ДПС в 43-то Народно събрание е трудно, посочи Лютви Местан.

Според него ДПС ще се разраства. Всеки един глас за ДПС е глас за националното съгласие, отчете Лютви Местан. Той още веднъж повтори, че ДПС е политическа сила, която увеличава доверието на избирателите си с над 20%.

Ценностно мнозинство в 43-то Народно събрание без ДПС е трудно мислимо, заяви още Лютви Местан.

„Стойността на българския етнически модел нараства и ДПС като един от съархитектите на този проект трябва да се осмисли като стратегически ресурс на България. Когато казвам, че е опасно изолирането на ДПС, не визирам участието на ДПС в управлението на страната, а в демократичния политически процес. Ние можем да бъдем ефективни гаранти и на модела, и на демократичната система, независимо дали сме в управлението, или в опозиция. Без ДПС е възможно да се съставят и други аритметически мнозинства – има много опции, но ние говорим за ясен евроатлантически профил на това мнозинство”, каза Местан.

Ето как отговори лидерът на ДПС на въпроса на Дарик:

Деа Манолова: Декларирахте, че сте готови да отворите въпроса с КТБ веднага след изборите. Няма как целият разговор да бъде тук, но, моля ви, започнете го.

Ние го започнахме със законодателната ни инициатива, която ще бъде повторена в разгърнат вариант, удовлетворяващ в пълна мяра публичния интерес, още в първия ден на учредяването на 43-то Народно събрание. Заповядайте. Държа да бъдат открити заседанията на комисиите, на които ще бъде разпределен законопроектът. Благодаря за интереса.

Благодаря ви, че не ми зададохте нито един въпрос за гласовете от чужбина, защото сами се убедихте, че ДПС цени вота на всеки един български гражданин, независимо дали е упражнен в Чикаго или в Чорлу. Затова благодаря за подкрепата на всички избиратели на ДПС в Република Турция. Не се свеня да благодаря, но разбрахте, че политическата ни тежест не се свързва непременно с гласовете ни от чужбина. Убедихте се в това и на евровота, когато май бяхме пак на същото разстояние от БСП без нито един глас от чужбина. Радвам се, че обществото ни узрява и това не е основна тема на днешната пресконференция. Но това не ми пречи да благодаря за всеки глас за ДПС, независимо дали е упражнен в Лос Анджелис или в Люлебургас.