Премиерът Бойко Борисов трябва да извади от управляващата коалиция Патриотичния фронт, за да се задържи на власт.

Тази теза разви лидерът на ДПС Лютви Местан, който участва в петък във възпоменателен митинг, посветен на 30-годишнината от началото на Възродителния процес в кирковското село Могиляне.

Според него, ако хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов останат в изпълнителната власт, коалицията между ГЕРБ, Реформаторския блок, ПФ и АБВ няма да довърши мандата си и ще се стигне до предсрочни избори още през следващата година.

По думите на Местан всички партии извън Патриотичния фронт и “Атака” трябва да направят общ фронт срещу ксенофобията. Той допълни, че вместо това Реформаторският блок, “който издигна знаменто на демократичните реформи”, се съюзявал с Патриотичния фронт и се създавал общ реваншински фронт срещу ДПС.

“Не са възможни реформи. Няма как да ги правите с Патриотичния фронт. С ретроградни сили не можеш да правиш реформи”, заяви Местан.

Той определи съюза между Патриотичния фронт и Рефрматорския блок като деформаторски блок, който деформира демокрацията в България.

“Днес Реформаторският блок и Патриотичният фронт образуват общ реваншистки фронт срещу ДПС. Имали за стратегическа цел да извадят ДПС от управлението на страната. Да ни изтръгнат от него. Не се е появила тази сила. ДПС е силна, защото ви имаме вас, братя и сестри и никой не може да ви изтръгне от политическия живот”, каза още лидерът на движението.

Запитан по-късно на пресконференция кое би предизвикало предсрочни парламентарни избори, Местан заяви, че “всяко неуспешно управление включва различни социални форми на недоволства”.

На въпрос докога партиятаму ще подкрепя сегашния кабинет на Бойко Борисов, Лютви Местан беше лаконичен: “ДПС ще подкрепя кабинет с ясно изразени евроатлантически действие без претенции за участие във властта”.