Политическият завой на Сергей Станишев към Брюксел не е абдикация, а „полезен, прагматичен ход – и за БСП, и за европейското ляво”. Така новият председател на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов коментира пред bTV изненадващото и подвеждащото спрямо избирателите си решение на Станишев да напусне българския парламент, за да направи европейския свое работно място.

„Нужна е по-активна роля на лидера на ПЕС. И двете реалности са динамични и сложни (политическата ситуация в България и ЕС – бел.ред), но ролята му в ПЕС е подчертана – в ход са преговорни процеси с ЕНП, предстои преструктуриране на ЕП и ЕК, а това е шанс за по-голямо представителство на БСП в Европа”, обясни червеният депутат, повтаряйки до голяма степен изнесените пред медиите преди ден от самия Станишев мотиви за отпътуването му към столицата на Общността.

Според Мерджанов, не било необходимо лидерът на БСП да е на банката в парламента или на стола в „Позитано”, за да ръководи партията успешно.

„Парламентарната група до голяма степен е самостоятелен орган със своя логика на решенията, които са колективни. А и все пак говорим за ограничен срок на това Народно събрание, така или иначе. Затова трябва да се поемат по-перспективни предизвикателства пред БСП”, каза още социалистът, предложен във вторник от Станишев за шеф на ПГ на червените.

Мерджанов подчерта, че на консултациите между политическите лидери в петък трябвало да се определи „времевият ресурс” за нови избори – така оставката на кабинета щяла да дойде след постигане на разбирателство между основните политически сили.

На въпрос дали БСП обмисля разговори за коалиция с ГЕРБ след предсрочния вот, политикът от „Позитано” отговори положително. „В политиката са възможни всякакви конфигурации. Готови сме да скъсим дистанцията с ГЕРБ, готови сме да разговаряме с всички политически сили след бързи избори, в това число и ГЕРБ”.