Вицепремиерът Меглена Кунева, в чийто ресор е и правосъдното министерство, не подкрепи искането на лидера на ДСБ Радан Кънев за оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС). “Аз предпочитам да има ВСС, който си върши работата“, заяви тя в петък в отговор на репортерски въпрос. Кунева, която е лидер на партия ДБГ, не сподели мнение дали според нея настоящият ВСС си върши работата. Тя обаче уточни, че председателят на ДСБ Радан Кънев, който е народен представител, е в различно качество от нея: “Той има право да контролира и да влиза във взаимодействие с всички останали власти“.

Кунева и Кънев са съпредседатели на Реформаторския блок, чиято основна цел и легитимация за влизане в управлението е провеждане на съдебна реформа.

Преди ден Радан Кънев поиска оставката на ВСС и призова всички групи в парламента да направят същото. Той се мотивира с последните скандали, свързани със съмнения за случайно разпределение на делата, с изнесените от френския посланик данни за кражба на фирма с помощта на определен съдия, с нападенията над магистрати и др.

Кунева припомни, че ВСС е правителството на съдебната власт и че е разбираемо да бъде критикувано.

“Знаете, че министърът на правосъдието е член по право на ВСС, така че нека да разговарям най-напред с него, да видя какво е неговото мнение, защото той отговаря за цялостната реформа. Затова мисля, че е коректно да попитам най-напред него – как гледа той на това предложение и след това да оформим един общ отговор от страна на ангажираните със съдебната реформа власти – в този случай на изпълнителната власт”, заяви Меглена Кунева.

Вицепремиерът отказа да коментира изказването на френския посланик и дали то не нарушава добрия тон.

“Няма да коментирам френския посланик, защото имаше далеч по-силно изявление след него. Когато има факт, когато той е по-силен от предишния, се коментира по-силният факт. За мен този факт беше съвместното изявление на премиера Борисов и министъра на правосъдието“, каза Кунева.

Тя допълни, че трябва да се разбере дали делата наистина се разпределят справедливо, защото това е една от възможните рецепти да се прекрати влиянието върху съда.

От изказването на вицепремиера не стана ясно какви допълнителни доказателства иска за “преднамереността” на случайното разпределение на делата, след като с критики срещу компрометираната система се изказаха съдии, министърът на правосъдието и експертите, правили анализ на софтуера.

Същевременно съдии от Софийския градски съд поискаха през седмицата оставките на ръководството на съдилището, посочвайки порочните практики и неглижирането на възникващите проблеми. ВСС все още не е взел отношение по въпроса, но пък възникна контрапротест в защита на шефовете на СГС.

По-късно през деня през фейсбук-профила си вицепремиерът съобщи, че нямала разминаване с Радан Кънев. По думите ѝ и двамата се стремят към ефективно првосъдие, но начина я следвали по различен начин, заради различни им задължения по конституция.