Управляващите превърнаха европейските пари в разменна монета – дават се от партия на партия и от бизнес-кръг на бизнес-кръг, а и дума не казват за национален план за развитие за следващия период. Загубата на европейски пари ще се отрази на икономическия растеж. Това каза на пресконференция днес в Шумен лидерът на „Движение България на гражданите” Меглена Кунева.

По думите й, яростната партийна намеса върху ведомствата за печелене на влияние и липсата на план за развитие на администрацията и управлението на еврофондовете са основни причини за тежкото положение с усвояването на европейските средства. По повод забележките на ЕК по новото споразумение за партньорство с ЕС за програмния период 2014 – 220 година Кунева каза, че България пак ще има забележка за липса на политическа воля за прозрачност, което на дипломатически език означава, че има твърде много корупция и непрозрачност в усвояването на европейските средства.

Кунева добави, че има много голямо забавяне на плащанията по реализирани вече проекти, което може да доведе до банкрутири на общини в страната.