МВР да направи сравнителен анализ на документите, с които разполага Николай Бареков и тези, които се съдържат в архива на ведомството за част от водещите фигури на прехода. Това призовава лидерът на “България без цензура” в свое писмо до вътрешния министър Цветлин Йовчев. Целта на този анализ е да се установи, колко и кои от книжата са изчезнали и колко от тях са с променено съдържание, съобщиха от пресцентъра на партията.

“Разполагам с пет копия на преписи от документи, от които става ясно каква е самоличността на агент Пламен и неговите премеждия в СИК и ВИС през годините. Неговата самоличност ще бъде запазена, защото такива са законовите и морални изисквания. Макар да е работил за службите, информаторът с инициали “Д. П.” е бил малтретиран редовно от представители на ВИС-2, но същевременно е бил пазен от МВР заради информацията, която е изнасял от средите на ъндърграунда”, коментира Бареков.

Преписите имат строга логическа последователност назад във времето. Те показват, че този информатор е бил особено ценен за МВР и информацията често е служела за превантивна мярка от органите на реда спрямо групировките, когато става дума за проституция, наркотрафик и рекет. Всички бланки имат регистрационни номера в архива на МВР и лесно може да бъде проследен целия случай, ако МВР има добрата воля, смята лидерът на ББЦ.

“Според моите тълкувания, тук не става въпрос за отделна разработка, посветена на Бойко Борисов, а за засечка по линия на наркотиците в разговори между популярни лица от българския ъндърграунд през 90-те. На практика от логическа гледна точка няма как да има фалшификация, нито на цялата поредица документи, нито на документа, чиито главен герой по смисъл и по обем се явява г-н Борисов. Според информация от преписите, въпросният агент участвал в Дело за оперативна разработка “Жълтия”, ДОР “Бухала” и ГДОР “Приятелите”, които е извършил перфектно, а разработките са напълно успешни”, заявява в писмото Бареков.

Председателят на ББЦ изразява пълна готовност да предостави на ведомството книжата, с които разполага, за да се изясни фактологията, свързана с професионалното и обществено развитие на политици, бизнесмени и общественици, които са изиграли и в момента играят основна роля в българския политически и икономически живот. А фактологията във въпросните документи, според Бареков, сочи, че ключови персони от българския преход са преки участници в редица престъпления, сред които убийства, рекет и наркотрафик.

“Смятам, че подобно навременно действие от страна на МВР ще отговори на огромния обществен интерес към истината за връзките и зависимостите между политиците и организираната престъпност”, казва в писмото си Бареков.

“Архивът на МВР или друг източник е мястото, от което черпите информация, че Бойко Борисов е “бивш охранител с връзки, с лица, свързани с организираната престъпност”, пита във финала на писмото си към Йовчев лидерът на ББЦ.

Сравнителният анализ на рапорта без пасажа за Бойко Борисов губи всякакъв смисъл, значение и тежест, както от оперативна гледна точка, така и стилистично и художествено. Изводът е, че няма как пасажът за Борисов да е бил добавен, защото без него документът губи значение, добавя още в писмото си Бареков.