Масово рязане на ленти в София в годината на кметските избори

Да довършим започнатото – така изглежда проектобюджетът на Столичната община за 2015 г. В годината на местните избори няма да има вдигане на данъците и ще се режат ленти на редица инфраструктурни обекти - участъци от метрото, улици, детски градини и дълго чакания завод за отпадъци.

София остава инвеститор номер едно на България в годините на кризата, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на проектобюджета за следващата година. Отново се залага на амбициозна капиталова програма за над 705 млн. лв.

Най-общо бюджетът на София за 2015 г. изглежда прекопиран с леки корекции спрямо тазгодишния.

Без промени в данъчните закони няма как да се направят съществени промени в бюджетите на общините, коментира зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. По време на предизборната кампания ГЕРБ бяха заявили намерение да оставят 2% от данъка върху доходите в местната власт, за да може да провежда политики, но това към момента не се случва. 

Copy - paste

Няма промени в основните политики на Столична община, а по-отношение на макрорамката корекциите в бюджета са незначителни спрямо тазгодишния. 

И през 2015 г. бюджетът на София ще бъде 1.46 млрд. лв. Това е само с 5 млн. лв. по-малко в сравнение с 2014 г.

Столична общината ще разчита на леко повишаване на собствените приходи с около 30 млн. лв. за сметка на по-добрата събираемост, а не на вдигане на данъци, отбеляза Фандъкова. Плановете са през 2015 г. да бъдат събрани 558 млн. лв. от които данъчните са 259 млн. лв., а неданъчните – 299 млн. лв.

За сравнение през деветте месеца на 2014 г. София е събрала 383 млн. лв. собствени приходи, което е 72% изпълнение на заложената прогноза.

С около 80 млн. лв. е заложено да са по-малко средствата от еврофондовете през следващата година, заради риска оперативните програми да не бъдат договорени и отворени. Ще се разчита на 391 млн. лв. при 470 млн. лв. за тази година, но от тях реално са усвоени едва 261 млн. лв. към края на септември, сочат данните на Столична община.

Увеличава се държавната субсидия за делегираните дейности с около 7% през 2015 г. Така София ще получи 314.5 млн. лв. от държавата за детски градини, училища и социални услуги.

Отново силна капиталова програма

София отново залага на силна капиталова програма от 705 млн. лв. и през 2015 г. Отделен е въпросът дали ще успее да я изпълни.

За тази година капиталовата програма на общината е за 715 млн. лв., като две трети от средствата са от еврофондовете – 470 млн. лв. За деветмесечието по нея са разплатени над 261 млн. лв. по европрограмите и още над 100 млн. лв. от бюджета на Столична община, посочи Барбалов.

Тепърва обаче предстои плащането за редица големи проекти като например кръстовището на две нива на Лъвов мост, посочи Йорданка Фандъкова.

Метрото остава ключовият инфраструктурен проект и през 2015 г. През 2015 г. трябва да приключи строежът на подземната железница до летището и до бизнеспарка. Ще продължи изграждането на метрото до кв."Хладилника" и се надяваме да започнем строежа на третия лъч от бул."Ботевградско шосе" до кв."Овча купел", каза Фандъкова.

Още нови забавачки

Осем нови детски градини и довършване на пет е заложено още в капиталовата програма за 2015 г.

Продължава и ремонтът на улиците със заема от Европейската инвестиционна банка. В списъка са участъци от ул."Обиколна", бул."Витоша", бул."Монтевидео", бул."Сливница", ул."Проф. Иван Странски", бул."Владимир Вазов", бул."Арсеналски".

Ще бъде направен ремонт на  булевардите "Дондуков" и "Прага" като паважната настилка ще бъде запазена, обещават от Столична община.

В областта на екологията е заложено закриването на старите депа в Суходол и Долни Богров и пускането на завода за отпадъци.

"За мен като кмет, екологията е изключително важна. Вярвам, че София е зелен град и това е едно от най-големите богатства на града и това се отчита, особено при посещението на нашите гости", каза Фандъкова.

Тя отчете, че за 5 години са засадени 6000 нови дръвчета. Проблемът е, че след това те не се поливат и голяма част от тях изсъхват.

Публично обсъждане на 28 ноември

Публичното обсъждане на бюджета на София е предвидено за 28 ноември – петък от 10 часа на ул."Московска" 33.

Към момента документът все още не е качен на сайта на общината, но администрацията обеща до края на седмицата това да се случи.

Обикновено няма голям интерес от столичани към публичните обсъждания на бюджета. На тях присъстват по няколко граждани, а миналата година не дойде никой.