Кандидатът на германските социалисти Мартин Шулц очаквано беше избран за председател на Европейския парламент. Той получи подкрепа от 409 евродепутати при минимално необходимо мнозинство от 307 гласа, предаде кореспондентът на БНР. Днес новоизбраният европарламент се събра на първото си заседание, посветено на избора на председател и заместници.

Шулц ще бъде на поста през първите две години и половина от мандата на този европейски парламент. След това от средите на ЕНП ще бъде излъчен негов приемник за следващите две години и половина.

101 бюлетини са били подадени за кандидата на консерваторите Саяд Карим, а кандидатите на зелените и крайната левица – Улрике Луначек и Пабло Иглесиас – са поличили по 51 гласа.

Мартин Шулц, който оглавяваше предишния Европарламент през втората половина от мандата му, определи това като най-голямата чест в живота си и посочи сред постиженията си увеличената демократична легитимност на парламента и по-голямата му тежест при формирането на европейските политики.

Тримата му конкуренти обаче поставиха под въпрос моралността на споразумението между ЕНП и социалистите, благодарение на което се очаква Шулц отново да заеме поста.

Саяд Карим от групата на консерваторите подчерта в изявлението си пред пленарната зала, че сделката е била сключена, преди да бъде пусната и една бюлетина, и че този удобен консенсус, постигнат при затворени врати, не е в интерес на гражданите.

Подобни съмнения изразиха и другите двама кандидати. Пабло Иглесиас от крайната левица се обяви за Европейски съюз, който служи на хората, а не на лобистите, корпорациите и милионерите, а Улрике Луначек от групата на Зелените поиска край на политиката на икономии и освобождаване на Европа от бедността.

Мартин Шулц реагира на критиките им около сделката за председателското място с думите: “Това, че сме тук заедно и водим истинска дискусия кой да е следващият председател на Европарламента, е едно от най-големите исторически постижения на Европа.”

Европейската народна партия и либералите не издигнаха свои кандидати.

След избирането му Мартин Шулц ще стане първият политик, останал на председателския пост в Европейския парламент два последователни мандата от по две години и половина. В началото на 2017-а той ще освободи мястото и то ще бъде заето от представител на ЕНП, както предвижда договорката между двете най-големи политически групи.

Днес и утре ще бъдат избрани и 14 заместник-председатели, шестима се очаква да са от ЕНП, трима от групата на социалистите и по един от петте по-малки групи. Сред номинираните няма български представител.