Бившият лидер на ДПС Лютви Местан, който бе “уволнен“ от движението в края на миналата година,  обяви официално името на новия си политически проект – Демократи за отговорност, солидарност и толерантност (ДОСТ).

Във вторник, пред Нова телевизия той каза, че партията е “либерален, евроатлантически проект”. “Искаме да дадем алтернатива на истински смелите и достойни хора да гласуват за реална либерална партия”, каза още Местан.  Той отрече ДПС да може да се определи като такава. 

Бившият лидер на ДПС отрече и да е търсен ефект фактът, че дост на турски означава “приятел”.

По думите на Местан “предколедната реч на Доган свали маските”. “Не може да заявяваш, че си натовец, но да изтъкваш руската сила”, каза Местан.

Той допълни, че вече 40 дни обикаля страната и регистрира критична маса избиратели, които не споделят тезите на Доган и се чувстват непредставени от ДПС.

“Ако има разцепление в ДПС, то не е породено от мен и хората, които ме подкрепиха. Разцеплението настъпи с речта на Ахмед Доган, която бе стратегическа грешка”, посочи бившият председател на ДПС и бъдещ лидер на ДОСТ.

“Крайно неприемливо е изречението от речта, в което се говори, че ако някой от ЕС говори за приоритет на свободата, значи не познава реалността, заяви още Местан, който бе изключен от ДПС преди Нова година и в момента е независим депутат. Той коментира, че атаките срещу него са стигнали дъното: “Не пощадиха нито мен, нито децата ми”.

Бившите ми колеги от ДПС въобще да не се занимават със съвестта си, това ще им попречи на кариерата, каза още Местан.

Местан коментира и темата с “олигархията в България“.

“Олигархията е функция на незаконната властова протекция. По тази причина най-компетентни да посочат кои са олигарсите в България са министър-председателите“, каза той.

В последствие отклони въпроса “КОЙ предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС” с реплика, че отказва да води разговор за персонални измерения на системен проблем, но даде ясно да се разбере, че смята премиера Бойко Борисов за компетентен да говори по темата.