“Като юрист, вярвам, че всеки има право на справедлив процес. Включително от обществото. Дали ще бъда в Министерството на икономиката се решава и гласува на друго място. Не тук. Но, във Фейсбук, където днес прочетох за себе си какво ли не, искам да кажа: Истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората,а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика.”

Това написа малко след полунощ в сряда в личния си профил във Фейсбук лидерът на СДС и кандидат за поста на икономически министър в следващия кабинет Божидар Лукарски.

Отговаряйки на лавината от критики и откровени подигравки в социалните мрежи по повод номинацията му, той заявява, че “за да вникнеш в икономическите проблеми, е важно да разбираш добре мотивацията и уникалността на личностите и системите, които те съставят, а не да ги разглеждаш просто като числа в математическото”.

Според аргументите на Лукарски дейността на икономическия министър се изразява основно в “прилагането на правни регулации”, давайки като примери подпомагането на малките, средни и семейни предприятия, даването на концесии и контрола върху експорта.

Лидерът на СДС мотивира амбицията си да оглави икономическия ресор в следващото правителство и с предишните позиции, които е заемал – към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, Агенцията за обществени поръчки и като зам.-кмет на столичния район “Младост”.

“Така че имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърски и координационен, отколкото чисто икономически”, заключва Лукарски.

“Преди да стане президент на Франция, Никола Саркози беше министър на икономиката – юрист. Преди да бъде избрана за изпълнителен директор на Международния валутен фонд, Кристин Лагард беше министър на икономиката на Франция – отново адвокат по професия. Сигурен съм, че са разчитали на перфектен екип от експерти икономисти – нещо, на което ще разчитам от колегите в Реформаторския блок, чиято кандидатура съм”, продължава той.

Добавя и, че ръководителят на икономическото ведомство нямал за задача да прави планова икономика, тъй като “такава, за щастие, вече няма”.

“Той трябва да работи за регулиране, подпомагане и развитие на бизнеса, така че той да създава нови работни места. Което, да ме извиняват всички критици, е въпрос на законодателна рамка и контрол. Те, стопанските субекти, знаят как да правят бизнес. Въпросът е да имат сигурност и спокойствие – за работодателите и за работниците”, громи критиците си Лукарски.

В края на изявлението си във Фейсбук той уточнява, че номинацията му за министър е била издигната от лидера на ДСБ Радан Кънев. Самият Кънев коментира пред медиите в четвъртък, че “Божидар Лукарски има много сериозна визитка за поста министър на икономиката”.

“Аз самият съм юрист и съм последният човек, който ще каже, че юристите могат да бъдат само министри на правосъдието. Оттам нататък, кой с какво може да се справи, много бързо се вижда”, добави лаконично съпредседателят на Реформаторския блок на влизане в Народното събрание.

Божидар Лукарски не за първи път влиза в задочен спор във Фейсбук. Малко след изборите на 5 октомври той обяви в социалната мрежа, че потребителите й можели да искат само оставките на жените си, но не и неговата. Повод за този му коментар станаха многобройните призиви в интернет лидерът на СДС да напусне Реформаторския блок и парламента, след като в нощта на изборите откровено излъга, че не е заявявал в интервю пред в. “24 часа”, че условието Бойко Борисов да не бъде премиер, е било просто трик.