Лозан Панов се връща в битката за шеф на ВКС

Съдия Лозан Панов все пак ще участва в конкурса за председател на Върховния касационен съд, стана ясно в сряда по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той обяви, че оттегля отказа си, който депозира преди седмица заради пътния инцидент.

Лозан Панов дойде лично във ВСС да се извини, че е станал причина за забавяне на процедурата.

”Вчера (вторник-бел.ред.) претърпях операция, излязох за малко от болницата и ще се върна. Загубих и баща си”, разказа Панов за сполетелите го злополуки.

”Наблюдавам безпрецедентно напрежение в съдебната система. И това, което дължа да направя, е да продължа участието си в конкурса, колкото и да ми е трудно физически. Смятам, че го дължим на обществото. Трябва да има честен справедлив конкурс с борба на каузи и на идеи”, каза още той пред членовете на съвета.

Панов определи своя конкурент Павлина Панова като ”отличен професионалист и много етичен човек”. ”Ще се получи добро състезание”, каза Лозан Панов.

ВСС реши да остави процедурата спряна до 7 януари, за да се даде възможност на Лозан Панов да внесе своята концепция за управлението на Върховния касационен съд. Въпреки това изборът най-вероятно ще се проведе по първоначалния план на 29 януари.

Съдията от Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов бе блъснат миналия вторник на пешеходна пътека до Южния парк, докато е спортувал. Той бе с комоцио и му бе предписано две седмици болнично лечение. Ден по-късно Панов изпрати до ВСС декларация, че се оттегля от надпреварата заради претърпяния инцидент. Към декларацията са приложени и медицинските документи с диагнозата.

Членовете на ВСС решиха да не вземат предвид тази декларация предвид характера на контузията на съдия Панов. Те единодушно, включително поддръжниците на неговия конкурент Павлина Панова, решиха да дадат шанс на Панов да препотвърди декларацията си. Решението се оказа правилно.

Съдия Лозан Панов се ползва с много добро име в съдебната система. Той бе председател на Административен съд – София град, а след това спечели конкурс за съдия във Върховния административен съд. Той се подкрепя от мнозинството във Висшия съдебен съвет. Според източници на Mediapool Панов е почти сигурен победител в новия конкурс.

Павлина Панова е заместник-председател на Върховния касационен съд. Тя е един от най-изявените български наказателни съдии и има отлична репутация в Европа. Панова има значително по-голям опит от Лозан Панов и се ползва с подкрепата на колегите си във ВКС. Панова е убеден привърженик на стратегията за съдебна реформа. И досега мнозинството във ВСС не е дало аргументи защо не приема нейната кандидатура.