Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов прекрати в четвъртък бойкота си на заседанията на Висшия съдебен съвет, но ясно показа, че не е забравил темата с SMS-a и поиска нейното изясняване. Той призова всички членове на съвета да последват примера на Димитър Узунов и покажат разпечатки на своите телефони. Едновременно Панов призова премиера Бойко Борисов да каже кой му е пратил съобщението, за да спрат спекулациите.

Мнозинството във ВСС обаче го игнорира, а някои от членовете дори започнаха да го заплашват с искане на отчети. Главният прокурор Сотир Цацаров също се намеси и каза, че ще напусне заседанието, ако ще се обсъжда SMS-скандала като първа точка от дневния ред. След неговото изказване Димитър Узунов прекрати обсъждането.

Шефът на ВКС започна изказването си с поднасяне на извиненията си към Димитър Узунов, върху който паднаха най-сериозните подозрения като автор на SMS-a до Бойко Борисов.

“С моето извинение този казус не трябва да приключва. Става въпрос за имиджа на ВСС. Действията по разкриване кой е изпратил SMS-a имат значение за отношението между властите и независимостта на ВСС”, каза Панов.

Димитър Узунов нашумя като “човека на Бойко” след изтичането на записите по аферата “Яневагейт”. Лозан Панов остро протестира срещу избора му за представляващ член на ВСС и обяви бойкот на заседанията, докато той не си покаже разпечатка от телефона. “Човекът на Бойко” реагира веднага и показа разпечатка, от която стана видно, че той не е пращал такъв SMS. Все пак въпросът дали съобщението не е пратено чрез “Вайбър” остана неизяснен.Въпросният SMS, препратен от Бойко Борисов до Лозан Панов, гласеше: “Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме”. Съобщението бе препратено от Борисов до Панов в разгара на дискусията по аферата “Яневагейт” във ВСС, която бе прекратена след нахълтването на самия Борисов, провокиран от осветяването на SMS-а. Съмнението, че член на ВСС е изпратил съобщението до премиера, все още не е разсеяно.

Трябва да се понесе отговорност

Лозан Панов обяви, че всички във ВСС трябва да последват действията на Узунов. “Ако има член на ВСС, който при взимането на решения се отчита на политици и използва своето познанство, за да въздейства на други от ВСС, тогава неразкриването на истината засяга независимостта на съдебната система и разделението на властите. Този, който е изпратил SMS-a трябва да понесе своята отговорност. Важно е да се знае кой е съгласен да предостави разпечатки и кой не е”, каза шефът на ВКС.

После той обясни и произхода на атаките срещу него самия заради настояването му да се разбере истината. “Дискредитирането на хората, които искат да установят истината, има за цел да игнорира тяхната позиция и търсене на истината – ако не го направим, значи всички са в кюпа и всички са маскари. Това не е така. Този, който е изпратил SMS трябва да понесе своята отговорност. Това е важно, защото засяга независимостта на съдебната система”, каза Панов.

Накрая той призова Бойко Борисов да прояви държавническо поведение и да разкрие истината.

“Ще отправя молба към министър-председателя Бойко Борисов: Моля ви, помогнете ни. Ценя високо вашето желание, че ще внесете и съдействате за бързото приемане на законопроектите, свързани със съдебната система. Смятам и ви моля да разкриете истината кой ви изпрати съобщението. С това свое действие ще покажете, че държите наистина на независимостта на съдебната система, на институциите, защото въвличането ви в тази интрига влияе върху авторитета на всички институции, ВСС и на изпълнителната власт. С разкриването на истината ще спечели държавникът Борисов и то много, ще покаже, че върховенството на закона има значение, ще покаже, че България иска и има разделение на властите. Едно такова действие ще покаже много за държавника Борисов”, каза Панов.

Шефът на ВКС добави, че носи своята телефонна разпечатка в себе си. Общо 11 членове на ВСС дадоха съгласието си да докажат, че не те са пратили SMS на Борисов. Останалите 13, включително Сотир Цацаров и Георги Колев, не са съгласни.

Чуваме полититически речи, дайте отчет

Позицията на председателя на ВКС очаквано не бе приета от мнозинството в съвета. Първа срещу него скочи Светла Петкова, която е един от видните представители на управляващото лоби. Тя поиска от Панов да се извини не само на Узунов, но и на всички останали от ВСС, защото “вие все още продължавате да нагнетявате тезата, че ние сме виновни и маскари, защото не сме открили кой е изпратил SMS-а…”

В заключение тя му поиска отчет за това какво е направил за една година на поста и му напомни, че именно мнозинството го е произвело в шеф на ВКС.

“Не желая в заседателната зала на ВСС вие непрекъснато да се мъчите и да оправяте взаимоотношенията си с премиера. Чувам политически изказ. Знаете, с какви усилия станахте председател”, каза Петкова и директно добави: “Да ни дадете отчет и да не чувам политически речи”.

Срещу Светла Петкова скочиха Соня Найденова, Галина Карагьозова и Юлия Ковачева. “Ако искаме отчет от Лозан Панов, трябва да поискаме такъв и от другите двама големи в съдебната власт (Сотир Цацаров и Георги Колев)”, каза Соня Найденова.

Карагьозова обвини Петкова, че се опитва да въвежда “цензура” на определени членове. Темата бе затворена от главния прокурор, който каза, че ще си тръгне, ако за пореден път се случи разместване в дневния ред на ВСС.

“Да го оставим за накрая, а всеки да прецени дали да участва в този цирк, но нека да е накрая. Ако с това (точката за SMS-a) ще започва заседаниетo, аз ще ви пожелая лека работа. С тази история да прехвърляме дневен ред на едно-две-три заседания уморяваме колегите. Ако се приеме отделна точка, добре, но без мен. Занимавайте се накрая с тези, които искат да се занимават”, каза Цацаров. Главният прокурор също скастри Светла Петкова, че не й е работа да иска отчет от председателя на ВКС.