Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) издигна официално в сряда кандидатурата на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС), но с твърде явното съжаление, че временната шефка на съда Таня Райковска този път няма да участва.

Битката за ключовия пост ще се проведе на 29 януари, а един срещу друг ще застанат заместник-председателят на ВКС Павлина Панова и съдията от Върховния административен съд (ВАС) Лозан Панов. И двамата се ползват с уважението на своите колеги в съдебната система, имат и добра репутация. Панов влиза в борбата с подкрепата на мнозинството във ВСС, а подкрепата за Панова на този етап изглежда несигурна. Печели този, който събере 17 гласа.

Въпреки добрата репутация и на двамата кандидати, Панова отговаря по-плътно на профила на успешния кандидат за председател, който съдиите от ВКС обявиха в края на юли. Тя познава много по-добре касационния съд и има уважението на голяма част от своите колеги. Лозан Панов сега изглежда като външен човек за ВКС, който се издига от мнозинството само, за да не бъде подкрепена Панова. Изборът се следи от Европейската комисия и до голяма степен ще предопредели бъдещето на този Висш съдебен съвет.

Официалното представяне на Лозан Панов бе направено твърде символно. Неговата кандидатура бе промотирана от Светла Петкова, която представи и кандидатурата на Таня Райковска преди три месеца. Петкова реши, вместо да започне с изброяването на качествата на съдия Панов, да говори за Райковска.

Светла Петкова първо благодари на Таня Райковска за участието в предишния избор и каза, че тя притежавала всички качества, за да бъде успешен председател на върховния съд. Благодарностите не спряха до тук. Петкова благодари на Райковска и за това, че тя се била нагърбила с тежката задача да бъде в момента временен председател на ВКС, заедно с това шеф на неговата търговска колегия, а и редови съдия.

“Сега ВКС е в добри ръце”, обобщи Светла Петкова. С това тя само подхрани слуховете, че предстои нов неуспешен избор за постоянен шеф на ВКС, което ще остави върховния съд за неопределено дълго време в ръцете на Таня Райковска. Това е от полза за мнозинството в съвета, което я лансира безпардонно за временен шеф.

Светла Петкова изрази своите “съжаления”, че Райковска сега няма да е кандидат за председател. “Явно е решила, че няма смисъл, че ще се повтори неуспешния избор”, обобщи Светла Петкова и обясни, че “поради тази причина решихме да предложим Лозан Панов…” Подобно представяне до голяма степен изглеждаше обидно за съдия Панов, който има своя авторитет в съдебната системата.

Прагматичен избор

След това бе направено представяне и пред журналистите. Пред медиите в подкрепа на Лозан Панов застана сегашният му пряк началник Георги Колев.

Председателят на ВАС обясни, че съдебният съвет дължи на магистратите и обществото “един прагматичен избор”. “Не може този важен пост да остане дълго време без титуляр. Наблюдавал съм работата на Лозан Панов в продължение на 15 години. Той е човек с брилянтни професионални качества”, обясни Георги Колев.

После разкри и аргументите, които мнозинството ще използва в подкрепа на своя кандидат. Колев обясни, че Павлина Панова явно не се ползва с подкрепата на ВСС и е трябвало да се търси нов човек. Освен това Лозан Панов имал по-добри качества като администратор, защото бе успешен шеф на Административен съд – София град.

“Тук е тънката линия, която прави разликата – неговите качества на администратор. Гласовете при предната процедура са оценката за Павлина Панова, няма друга обективна оценка”, каза Колев. Шефът на ВАС призна, че кандидатурата на Таня Райковска е била обсъждана, но е било решено да се заложи на друг човек. Така той влезе в противоречие със Светла Петкова, която обясни, че самата Райковска не се е навила да се кандидатира отново.

Кандидатурата на Павлина Панова бе представена от Камен Иванов, който стори това и при предишното й издигане за шеф на ВКС.

“Съдия Павлина Панова се представи блестящо пред ВСС и колегите си от ВКС (при предишната процедура-бел.ред.), представя се блестящо като човек и съдия. Номинирането й отново не е въпрос на инат, самолюбие или безсмислен акцент. Ние не правим това, за да блокираме процедурата, а защото стигнахме до номинацията на Павлина Панова след много внимателен анализ”, каза Иванов.

След представянето съдия Панова благодари за доверието на част от членовете на съдебния съвет. Тя обясни, че оценка за нейната концепция при предишния й опит да оглави съда е бил фактът, че част от нейните идеи са попаднали в стратегията за съдебна реформа.