Разгорещените спорове в парламента по промените в закона за кредитите, с който се поставя таван от 50 процента на лихвите и таксите днес, влизат в нова фаза. А именно – кога новите текстове ще влязат в сила и за кои кредити ще важат.

При предварителни разговори между депутати от БСП и ДПС вчера е станало ясно, че таванът на кредитите няма да се пипа. А новите текстове ще продължат да се приемат в сегашния си вид, пише “Стандарт”.

Там е записано, че законът влиза в сила 3 месеца след обнародването му. Днес в пленарна зала обаче се очаква от БСП да предложат по-ранни срокове за новите правила.

“Има вариант да приемем и 1 месец, но зависи от разпределението на гласовете между отделните политически сили”, коментираха неофициално депутати.

Още сутринта соцдепутатът Георги Кадиев, който бе сред инициаторите на тавана на лихвите по кредитите, обяви в социалната мрежа, че няма да се откаже от битката си срещу бързите кредити.

“Все по-упорито чувам, че се готви прегласуване или отлагане на вече приетите текстове за таван на лихвите. Вече усилено се говори и за корупция и купуване на депутати”, заяви Кадиев.

“Настават добри времена за клиентите на банките. Приетият закон и предложението на депутата от Коалиция за България Георги Кадиев да се ограничат лихвените нива до 50.5 процента от гледна точка за бързите кредити е едно достижение за България и една победа за бедните хора, които получават такива кредити”, заяви по Нова телевизия по-рано сутринта финансистът Кольо Парамов.

И отправи предупреждение, че фирмите за бързи кредите са заделили около 5-6 милиона лева, “с които да въздействат върху депутатите и да прегласуват точката в закона”.