Властите в Лихтенщайн разследват мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев за пране на пари. Те са поискали информация от Сърбия за статута му и причините за започналото екстрадиционно производство срещу него, съобщи БНР във вторник, като се позова на свои източници.

От българската прокуратура коментираха официално пред Mediapool, че са получили запитване от колегите си в Лихтенщайн, с което ги молят за уточнение какъв е обхватът на воденото в България разследване срещу Василев и по какви обвинения. В момента отговорът се подготвя, добавиха от държавното обвинение.

По неофициална информация, от запитването, изпратено до София, става ясно, че Василев действително е разследван за пране на пари в държавата, известна със силно развитата си офшорна зона.

Адвокатът на Василев – Константин Симеонов, пък заяви пред Mediapool, че няма подобна информация, никога не е виждал документ, удостоверяващ, че клиентът му е разследван в Лихтенщайн, както и че сръбският защитник на банкера също не разполага с данни за разследване за пране на пари. По тази причина Симеонов предположи, че може да става въпрос за “партенка”.

Българската прокуратура разследва Цветан Василев за източването на 206 млн. лева от КТБ, но не и за пране на пари. Българските власти официално поискаха на 18 септември от сръбските си колеги банкерът да бъде екстрадиран, като изпратиха и първите материали във връзка със задочно повдигнатото му обвинение. Това се случи, след като два дни по-рано той сам се предаде на полицията в Белград.

Междувременно Софийският апелативен съд (САС) окончателно отхвърли искането на защитата на Василев да бъде отменено прокурорското постановление за 72-часовия му арест, тъй като магистартите приеха, че няма как да отменят задържане, като незаконосъобразно, след като то още изобщо не е било реализирано.

Самият Василев пък се оплака пред българските медии в Белград, че върху него се упражнява “неуправляем политически натискт”, добавяйки, че обмисля възможността да поиска политическо убежище в Сърбия. Той заяви още, че няма да поиска сам да бъде върнат в България, тъй като настоява да бъде изпълнена цялата местна процедура за екстрадиция.

Освен Цветан Василев, по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление “Кредитиране” Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.