Линейки и медицински екипи от общинските болници да тръгват от паркинги на бензиностанции предлага зам.-кметът по здравеопазването на София и дългогодишен шеф на ВМА ген. Стоян Тонев. Идеята е линейките да бъдат разположени в различни части на София на паркингите на 14 бензиностанции, като целта е най-близката линейка да бъде изпратена най-бързо на адрес и да стигне до пациента за максимално кратко време.

Тонев обясни пред  БТА, че подобна практика има в Холандия, Дания и Белгия.

Той съобщи, че преди седмица е имал разговори с представители на вериги бензиностанции, за да може техните паркинги да се използват от линейките.

”Бихме искали и един път на ден линейките да зареждат гориво безплатно, но за това ще водим допълнителни разговори”, каза  още Тонев.

Той  обясни как се развива идеята за общинска специализираната бърза помощ. ”Водихме разговори и стигнахме до добро взаимодействие в сферата на бързата помощ, както с директора на Центъра за спешна медицинска помощ – София-град д-р Георги Гелев, така с министъра на здравеопазването Таня Андреева и с Националното сдружение на общините”, съобщи Тонев.

”Първият етап скоро ще бъде завършен – това са домашните посещения на лекари и медицински сестри от общинските болници и някои ДКЦ-та и патронажните сестри за конкретни заболявания”, посочи той. 

”Втората част –  за специализираните линейки за бърза помощ, ще бъде решена до три месеца. До три месеца хората със специфични здравни нужди ще могат пряко да се обръщат до системата, която създаваме. Става въпрос за децата до една година, възрастните хора над 65 години и инфекциозно болните. Ще бъде открита пряка телефонна линия, на която при спешни случаи пациентите ще могат да звънят и да получат помощ”, каза Тонев. 

”Общият брой на линейките ще бъде 14 – шест вече са осигурени, ще трябват още осем. Проблемът обаче не е в линейките, а в персонала. Дежурният персонал ще бъде от общинските болници, но за да им се заплаща е необходим допълнителен финансов ресурс”, допълни той. 

”Общинските болници са в сравнително добро състояние, по-добро от средното за страната. Проблемите при тези лечебни заведения са два – необходимостта от инвестиции в съвременна апаратура и подготовката на младите лекари. По-тежките проблеми са в ДКЦ-та”, каза още Тонев.