Екипи на спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Това обяви пред бТВ здравният министър Петър Москов по повод последния случай с бит лекарски екип в ромската махала във Врачеш.

По думите му гаранция за сигурността на екипите на спешната помощ може да е споразумение с местните “лидери”, че лекарите няма да има проблеми или линейките да се придружават от полиция.

“Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши”, каза Москов.

Само за последните 24 часа има два нови случая на нападение и побой над лекари от Спешната помощ – в Исперих и Радомирско, а от началото на годината нападенията над екипи на Спешната помощ са 226, от тях 175 са в цигански махали, посочи здравният министър. Той призова лидерите на ромските общности, “които търсят правата си и през политици и медии”, да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.

“Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари”, реагира Москов на нападките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички живеещи в страната. Здравният министър призова и кметовете да се срещнат с лидерите на мнение сред ромите, които са им помогнали на изборите и да говорят с тях по казуса.

Той каза още, че ще бъде изготвена своеобразна карта с районите, в които най-често се случват нападения над лекари.