При решенията за сливане на почивни дни около празниците, за да починат хората пълноценно, правителството трябва да консултира тази мярка с работодателите и синдикатите. Тази идея лансира депутатът от левицата Петър Кънев.

Той предложи вместо да се отработват дни в съботите, съответните почивни дни да се отнемат от отпуската, както е във Франция.

Кънев направи сметка за средния брой почивни дни у нас, като се позова на данни на “Икономист”. Той посочи, че в България почивните дни заради официални празници са 13. В Япония пък били шестнадесет. Годишният отпуск у нас е средно 22 дни, а болничните също 22 дни. Във Франция почивните дни са 48, а в Германия – 42 дни. В Турция например, посочи Кънев, болничните са 2 дни. Лидери сме в Европа по почивни дни – 55, без съботите и неделите. Като се добавят и уикендите от 365 дни се работи 160 дни.

Според Кънев правителството трябва да консултира сливането на почивни и работни дни по празниците, като по думите му това не е само ангажимент на правителство, а го решават работодатели и синдикати. Депутатът допълни, че работните съботи “не стават за нищо, а тогава шосетата са задръстени от обяд”. Кънев поиска и въвеждането на френския модел.  При него, когато се прави сливане на работни и почивни дни, за да починат хората пълноценно, тогава се намаляват отпуските.