Българката Кристалина Георгиева ще бъде заместник-председател и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси в бъдещата Европейска комисия, съобщи новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, който обяви състава и разпределението на отговорностите в новата комисия, съобщиха от пресслужбата на институцията, предаде БТА в сряда.

Юнкер определи Кристалина Георгиева и останалите свои заместници жени като отговорни и силни. Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти, отбеляза Юнкер.

На новия си пост българският представител в ЕК ще работи тясно с останалите заместници на председателя и ще напътства работата на еврокомисарите. Тя ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси, по преводи, Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията.

Първи зам.-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс (Холандия), който ще бъде комисар за междуинститционалните отношения, върховенството на закона и хартата за основните човешки права.

Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар за “Енергийния съюз”; Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията; Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар и Федерика Могерини (Италия) – върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Французинът Пиер Московиси ще бъде еврокомисар по икономическата и валутната политика, британецът Джонатан Хил ще отговаря за финансовата стабилност и услуги и капиталовите пазари, а германецът Гюнтер Йотингер – за дигиталната икономика.

Българката Мина Андреева ще бъде един от тримата основни говорители на Европейската комисия, съобщи още Жан-Клод Юнкер при представянето на своя екип. Досега Андреева бе говорител на еврокомисаря по правосъдието и основните права Вивиан Рединг. Тя бе първата и единствената българка сред говорителите на ЕК при председателството на Жозе Барозу.