Корупцията в България е достигнала кризисно ниво

"Корупцията е проблем навсякъде по света, включително в САЩ, както бихте прочели в много от заглавията в пресата. За съжаление се опасявам, че в България корупцията е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно върху живота на всеки един гражданин."

Това заяви заместник-посланикът на САЩ в София Брус Бъртън по време на своя среща с представители на съдебната система по повод Международния ден за борба с корупцията, предава БГНЕС в четвъртък.

По думите на американския дипломат е необходимо политическа воля, както и професионален капацитет, за да се реализират всички антикорупционни инициативи и реформи", подчертава дипломатът, цитиран в официалния Фейсбук профил на мисията.

Изявлението на Бъртън става факт в разгара на поредните скандали, тресящи българкста съдебна система във връзка с множеството съмнения за манипулиране на системата за случайно разпределение на делата. Стигна се дори до безпрецедентно писмо на 15-има съдии от Софийския градски съд, в което настояват за пълна проверка на действията на ръководството на съдилището.

"През последните двадесет години правителството на САЩ е предоставило финансиране в размер на 64 милиона долара за програми, предназначени да подпомогнат укрепването на правовия ред в България, в това число обучителни програми за български магистрати", казва още заместник-посланикът на САЩ в София Брус Бъртън.