Личното ми мнение е, че става дума за човешка грешка при взрива в завода в Горни Лом. Това заяви в предаването „Тази сутрин” на bTV главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. По думите му това може да е технологична грешка, може да е подценяване на самия процес, на инструкциите, ако ги е имало, или надценяване на собствените способности.

Комисар Николов заяви, че ако някой е очаквал да се случи такава трагедия – проверяващите завода, другите държавни контролни институции, никой нямаше да позволи този завод да продължи да работи.

Според него заводът е бил ръководен от авторитети, признати в бранша, и в него са въведени подходящите технологии. „При разговорите с единия от собствениците на завода – професор Валери Митков, той също изрази недоумението си какво е предизвикало такъв голям взрив в завода, при положение, че той знае какви количества взрив е имало там и по какви технологии те са били складирани и утилизирани”, подчерта още Николов.

Той каза, че не знае дали може да се говори за конкретна политическа протекция над собствениците на завода в Горни Лом, но със сигурност може да се каже, че като хора, управляващи и работещи с големи капитали, те са можели да си позволят достатъчно добри адвокати, които да осигурят безпроблемната им работа, изпълнявайки предписанията в законодателството.

„Днес започват официалните огледи”, каза той и изрази надежда да бъдат открити причините за взрива, въпреки че на място не е останало нищо освен бетон и желязо. По думите на Николов най-голямата надежда на експертите е да намерят жив човек на 200-300 метра от взрива.

“Когато влязохме вътре сред останките, трагедията беше, че не открихме абсолютно никаква следа от какъвто и да е живот, разрушенията по сградите и по самата гора бяха просто ужасяващи”, коментира експертът.

Той каза, че са съобщили трудно новината на близките, като за това много са помогнали психолозите. „Разбихме надеждата на хората, видях отчаяние и гняв”, обясни той. По думите му това, което в последните два дни показват електронните медии като картина от взривилия се завод край Горни Лом, е вярна, „но чувството човек да влезе на място и да види на живо разрушенията е още по-тягостно и страшно”.

Хората в Горни Лом там също искат да живеят нормално, да се развиват и това е причината в подобни заводи да се приемат и утилизират боеприпаси и взривни вещества от цяла Европа, независимо от тяхното качества и опасност при боравене с тях, обясни директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. „Всичко е въпрос на алчност”, цитира той като заключение Остап Бендер.