Дни преди оставката на кабинета Орешарски“, Президентството реди служебен кабинет, а едно министерство се разделя на две. В началото на август правителството на Росен Плевнелиев трябва да бъде представено официално. Кои ще са евентуалните бъдещи министри?

Изненади винаги са възможни, така че – точният списък на служебния кабинет ще знаем при официалното му представяне.

И все пак днес можем да говорим за спрягани имена, за които знаем, че имат покана от президента Плевнелиев. Дали са приели е друг въпрос, предава Нова телевизия.

И така, първо е финансовото министерство, което трябва да се справя с огромните проблеми с държавния бюджет и недостига на средства в Здравната каса. С финансите на държавата вероятно ще се заеме подуправителят на БНБ Калин Христов. Той беше финансов министър и в предишния служебен кабинет. И предвид кризата с КТБ и въпреки спадналото напоследък доверие в БНБ, името му продължава да е най-спрягано и за служебен премиер.

Почти сигурно и без изненада, вицепремиер и министър на регионалното развитие се очаква да бъде Екатерина Захариева.

Освен, че вероятно ще се наложи да се справят с неактуализиран бюджет, министрите ще борят и други финансови проблеми. Един от тях е здравеопазването. За втори път в рамките на два месеца с кризата там ще се справя професор Николай Петров – служебен здравен министър в кабинета на Марин Райков, сега – директор на Военно-медицинска академия.

Сериозни усилия президентът иска да се насочат и в друга сфера. „Има нужда от промяна в подхода в енергетиката“, смята Плевнелиев. Името на министъра, който ще сменя подхода все още не е ясно. Нова ТВ научи обаче, че енергетиката и икономиката ще бъдат разделени в две различни министерства и за тях ще отговарят двама души.

Приоритет на служебния кабинет ще са и европейските пари. Както призова президентът: „Да се обърнем към Еврокомисията, да вдигнем доверието в България, да отпушим замразените еврофондове”.

Доверието на държавния глава за тези въпроси държи вицепремиерът в миналия служебен кабинет Илияна Цанова. Неофициално обаче разбрахме, че нейният пост не е сигурен заради лични мотиви.

За външните въпроси зад вратите на президентството пък се коментира Соломон Паси, който вече е бил на този пост по времето на НДСВ:

„Не са водени разговори с мен. Аз съм в Бургас, занимавам се с децата и ме хващате във водата. Не знам така да стават тези неща”, коментира Паси по телефона.

За разговори отрече и човекът, на когото стана ясно, че се гласува доверие да се справи с основната задача, изборите – небезизвестният десен политик Йордан Бакалов. Той каза само, че снощи се е прибрал от Гърция и не пожела да коментира повече.

Вариантите за транспорта са няколко. Например Николина Николова – бивш заместник-регионален министър в правителството на ГЕРБ, но Кристиан Кръстев е най-логичното решение, коментират зад стените на президентството. Той заемаше същия пост преди по-малко от година. Като сигурно име се спряга и това на Петър Стойчев, макар че и той като колегите си, не пожела да коментира вярно ли е, или не.

Пълният списък на служебните министри все още не е готов.

Спорни остават няколко ресора, както и основния въпрос – кой ще бъде премиер? Но президентът обещава за оставката да имаме и готов кабинет.

Разбрахме част от приоритетите, освен изборите – банковата ситуация, европейските фондове. А останалите ще станат ясни на 5 август, когато президентът ще се обърне към нацията, ако разбира се, дотогава има оставка на правителството. А през следващите дни Нова ТВ ще ви държи в течение с актуализирания списък със служебни министри и при промяна ще съобщи в аванс.