Президентът на КНСБ Пламен Димитров, заяви, че сме свидетели на нестихващи, добре организирани атаки към интересите и правата на работниците, прокарвани през предложения за промени на Кодекса на труда на Българската стопанска камара, на Българската търговско-промишлена палата, на депутати.

От синдиката настояват Министерският съвет и управляващата коалиция да изразят отношението си към тристранния диалог относно трудовото законодателство, каза Димитров. Искаме ясен ангажимент на лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан, че промените в КТ ще стават само след диалог в НСТС, заяви президентът на КНСБ.

През пакетите за намаляване на административната тежест на правителството се търсят промени в Кодекса на труда, които не са съгласувани от съвета и в неговите комисии и не се приемат от КНСБ.

Тези действия показват ново отношение към тристранния диалог, смята Димитров. “Ние се събираме да обсъждаме формални политики на изпълнителната власт, обаче важни промени не минават през НСТС”, заяви профсъюзният лидер.

Формално процедурата за законови промени е спазена, но самият подход и начин, който се повтаря през последните месеци, показва че има друго отношение – по-лошо дори от предишното правителство на социалистите, с премиера Станишев и от правителството на ГЕРБ, добави той.

През последните 6-7 години почти всички промени в КТ бяха правени след съгласие със социалните партньори, напомни Димитров.

Над 90 процента от българите настояват за бързо разрешаване на проблема с неплатените заплати на работниците. Въпросът трябва да се реши с диалог, а групата в НСТС по този въпрос не работи вече два месеца, каза Димитров.

Независимо дали хората работят в малки, в микро или в големи фирми законите трябва да са еднакви за всички, както и в останалите страни на ЕС, посочи Пламен Димитров.

КНСБ има над 50 страници предложения за промени в Кодекса на труда и ще се настоява те да бъдат гледани със същото внимание, както и предложенията на бизнеса.

От профсъюза са съгласни да отпаднат графиците за платен годишен отпуск, но искат да отпадне и давността за ползване на отпуската. От 2001 година до 2010 година сме живели без графици и без давност без отпуск, допълниха от синдиката.